Cel mai bine pentru acestea ar fi să facă un test, arată dr. Sarah Ash Combs, de la Children's National Hospital din SUA.
Atât COVID-19 cât și gripa provoacă simptome precum febră, oboseală, dureri corporale, gât dureros, scurtarea respirației, vomă sau diaree, potrivit documentelor Centrului american pentru Prevenirea și Controlul bolilor.
În plus, infecția cu COVID se remarcă și prin durere de cap și tuse uscată.
Pierderea gustului și mirosului, care a reprezentat cel mai frecvent indiciu de COVID la începutul pandemiei, rămâne încă printre simptomele posibile, deși este mai puțin prevalentă în contextul noilor variante.
"Dacă ai dureri mari în piept, însoțite de tuse uscată care se înrăutățește, este momentul să consulți un medic", spune dr. Abdul El-Sayed, epidemiolog și fost director executiv al Departamentului de Sănătate din Detroit.
Expunerea este un factor important de luat în calcul.
Izolare și testare repetată după expunerea la COVID
"Dacă ai aceste simptome, ar fi o idee bună să aflați dacă vreuna dintre persoanele cu care ați intrat în contact are COVID. Merită, de asemenea, să vă izolați și să faceți un test rapid", adaugă el.
Chiar și în absebța simptomelor, e bine să acționați cu prudență dacă v-ați aflat în apropierea cuiva testat pozitiv.
"Cred că merită să fim suspicioși în privința infecției cu COVID, dat fiind că varianta Omicron se răspândește precum incendiile de vegetație", apreciază dr. El-Sayed.
El atrage atenția că, în cazul celor fără simptome, dar expuși, există posibilitatea ca virusul să nu se fi dezvoltat suficient în organism pentru a fi pus în evidență de un test rapid.
Într-o astfel de situație, când avem suspiciunea de COVID, dar nu și simptomele, este vine să așteptăm până la cinci zile după expunere înainte de a ne testa și, evident, să rămânem precauți.
"Un test negativ nu înseamnă, neapărat, că nu este infecție cu COVID. Cel mai bine este să ne testăm și să repetăm testul într-un interval de 12 până la 24 de ore. Dacă sunt două teste negative, crește probabilitatea să nu fie vorba de COVID", indică dr. El-Sayed.
Vaccinarea anti-gripală a copiilor elimină un factor de risc
Evident, fie că e vorba de COVID sau de gripă, este întotdeauna o idee bună să ne izolăm în timp ce luptăm cu o boală provocată de virus.
În cazul copiilor, aceștia reacționează la infecția cu varianta Omicron în mare măsură la fel ca și adulții: simptomele sunt mai diverse și, adesea, mai ușoare.
În SUA, vaccinarea anti-COVID a copiilor sub cinci ani încă așteaptă aprobarea autorităților de resort. Vaccinarea antigripală este, în acest context, importantă, pentru că reduce riscul de a adăuga virusul gripal la combinația virală ce poate ataca organismul.
Pentru cei care nu s-au infectat cu COVID, cea mai bună abordare rămâne imunizarea cu unul dintre vaccinurile autorizate.
"E important să ne amintim că vaccinul pune sistemul imunitar într-o 'stare de veghe'. Prin urmare, capacitatea sa de a identifica, viza și distruge virusul este mult mai mare de fiecare dată când se administrează o doză de vaccin. Este normal ca simptomele să fie mau ușoare dacă te-ai vaccinat", concluzionează dr. Abdul El-Sayed.