Antena 3 CNN Economic Românii care se pot pensiona chiar dacă au lucrat o singură zi în viață. Ministrul Muncii a făcut anunțul

Românii care se pot pensiona chiar dacă au lucrat o singură zi în viață. Ministrul Muncii a făcut anunțul

Laura Dinu
2 minute de citit Publicat la 00:00 12 Apr 2024 Modificat la 00:00 12 Apr 2024

Despre noua lege a pensiilor se vorbește intens în ultima perioadă. Apar fel și fel de informații, iar pensionarii nu mai știu ce să creadă. 

Autoritățile atrag atenția însă că oamenii trebuie să își ia informațiile doar din surse oficiale, pentru a se asigura că sunt cele corecte și pentru a nu fi duși în eroare. 

Una dintre informațiile care nu a fost înțeleasă pe deplin de pensionari este cea cu privire la pensia anticipată. Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, vine însă în ajutorul acestora, explicând care vor fi categoriile de români care se vor putea pensiona anticipat. 

"Absolut toate dosarele de pensie, indiferent de legea pe care s-a ieșit, pentru toate se va face recalcularea. Indiferent de legea pe care s-a ieșit, se vor aplica prevederile legii 360 și se va aplica formula de calcul. 

Este important de știut că nu se acordă beneficii la beneficii. Punctele de stabilitate se obțin doar pentru perioadele contributive. 

Dacă ai avut patru luni pe an de condiții deosebite, vei beneficia de acestea, dacă a fost încadrat locul de muncă altfel și dacă angajatorul a plătit. Dacă nu a plătit, situația este interpretabilă.

Dar atât pentru condiții speciale cât și pentru cele deosebite, am reținut beneficiile”, a explicat Simona Bucura Oprescu. 

Românii care se pot pensiona la 60 de ani

Mai există însă o categorie de români care se poate pensiona anticipat, fără a fi penalizată. 

Potrivit Ministrului Muncii, este vorba despre bărbații care se pot pensiona la 60 de ani, dacă au un stagiu de cotizare de 40 de ani.

”Anii sub 25 de ani nu sunt ani care aduc puncte suplimentare.

În momentul acesta, în legea pensiilor avem un stagiu minim de 15 de ani, un stagiu complet de cotizare de 35 de ani şi avem şi o altă noutate în lege, cei care au stagiu de cotizare de 40 de ani pot să iasă la pensie după noua lege, fără nicio penalitate, adică dacă ești bărbat, ai început la 20 de ani, vârsta maximă limită de pensionare este 65 de ani, poţi să ieşi la 60 de ani fără nicio penalitate.

Este foarte important ca pensionarii să ştie acest lucru, mai ales pensionabilii, să îşi facă planificarea carierei şi a vieţii în funcţie de acest lucru”, a afirmat Simona Bucura Oprescu în emisiunea România Politică de la Prima News.

Românii care se pot pensiona chiar dacă au lucrat o singură zi

Simona Bucura-Oprescu a vorbit și despre românii care au lucrat o singură zi în viață, însă pot beneficia de pensie, în ciuda faptului că stagiul minim de cotizare stipulat în lege este de 15 ani. 

Este vorba despre românii în cazul cărora se stabilește pensia de invaliditate. 

”În indemnizația minimă socială, avem 1,2 milioane de români.

Avem și români care au intrat prin pensie de invaliditate. Poți intra în pensia de invaliditate chiar dacă ai o singură zi de muncă dar, din păcate, ai avut un accident de muncă, ți-ai pierdut capacitatea de muncă și obții pensie de invaliditate.

Dar avem și români care au 35 de ani de cotizare pe salariul minim pe economie și care au tot 1281 de lei pensia minimă. Și atunci, venim și aici cu adecvarea pensiilor, cu ajutorul punctelor de stabilitate”, a explicat Simona Bucura Oprescu în exclusivitate la Antena 3 CNN.

Citește mai multe din Economic
» Citește mai multe din Economic
TOP articole