Antena 3 CNN Economic Ministrul Muncii, anunț important pentru românii care nu și-au primit pensiile în ianuarie

Ministrul Muncii, anunț important pentru românii care nu și-au primit pensiile în ianuarie

Redacția Antena 3 CNN
4 minute de citit Publicat la 09:29 15 Ian 2024 Modificat la 09:29 15 Ian 2024

Potrivit Ministrului Muncii, autoritățile lucrează intens pentru a recalcula pensiilor tuturor românilor și pentru a elimina, astfel, inechitățile din sistem.  

”În primul rând, așa cum am avut începând de la 1 ianuarie, această majorare, de când am plecat la acest drum important care și-a propus să aducă echitate pentru români, care deși au contribuit și muncit la fel au cuantum diferit al pensiei.  

Am reușit pe de o parte să scoatem acel 4,9%. Am reușit să fim gata cu noua lege pensiilor într-un timp foarte scurt care a permis publicarea în Monitorul Oficial pe 4 decembrie și vedem că de la 1 ianuarie avem pensii majorate cu 13,8%.  

Mă uit la români și le spun: Vedeți că se poate? Pensionarii care deja și-au primit banii, inclusiv pe card pe data de 12 ianuarie, cei care nu ați primit, vă rugăm să ne spuneți. Tehnic vorbind banii au fost virați. Toți pensionarii care își primesc banii pe card trebuie deja să fi intrat în posesia lor”, a afirmat Simona Bucura Oprescu la România TV

Citește și: Românii care vor primi cei mai mulți bani la pensie! Daniel Baciu: ”Vor avea creșteri spectaculoase! De peste 80%!”

Ministrul spune că a verificat noile cupoane de pensii iar creșterile sunt considerabile. 

”Pe data de 17 a fiecărei luni, toți pensionarii care primesc prin poștă banii o să îi primească deja acasă. Apoi, fiecare pensionar ar trebui să se uite pe cuponul de pensie pentru că sunt sume semnificative. Să se uite și să vadă diferența dintre pensia din decembrie și pensia din ianuarie. M-am uitat, atât pe cupoanele părinților, cât și pe cele ale cunoscuților și într-adevăr sunt creșteri semnificative ale pensiilor!”, a declarat Simona Bucura Oprescu. 

În ceea ce privește veniturile românilor, Simona Bucura-Oprescu susține că se lucrează intens pentru ca toate pensiile să fie recalculate la timp. 

”Absolut toate pensiile din România vor fi recalculate și nicio pensie nu va scădea. Împreună cu colegii din minister și Casa Națională de Pensii avem o echipă puternică de lucru. Casa de pensii a înaintat deja un draft. Toți colegii sunt implicați în ceea ce privește pensiile astfel încât, după ce finalizăm analiza normelor la nivelul ministerului o să le discutăm și cu alte organe interesate și cu sindicatele, dar și societatea civilă, după care vom înainta HG-ul pentru aprobarea normelor. În lege avem un termen de 90 de zile pentru aplicarea acestora și ne dorim ca la începutul lui februarie să avem normele finalizate”, a mai spus ministrul Muncii. 

Cine poate ieși cu 5 ani mai devreme la pensie

Simona Bucura Oprescu a vorbit și despre românii care au dreptul sa iasă mai devreme la pensie. 

"Noua lege a pensiilor vine cu reducerea vârstei de pensionare pentru femei. 

Pentru fiecare copil născut şi crescut, eu ca mamă beneficiez de reducere la vârsta de pensionare cu şase luni, doi copii cu un an, şi aşa mai departe până la şapte copii. 

În ce priveşte pensia anticipată, este important ca românii să ştie că, pentru un stagiu contributiv de 40 de ani, se pot pensiona cu cinci ani mai devreme. 

Dacă eşti bărbat şi ieşi la pensie la 65 de ani, te poţi pensiona la 60 de ani dacă ai stagiu de 40 de ani", a explicat ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu.

Potrivit Ministrul Muncii, românii care lucrează mai mulți ani vor avea pensii mai mari. 

"Este important ca românii să știe că, dacă munceşti mai mult, primeşti mai mult, dacă ai venituri contributive mai mari, câştigi o pensie mai mare.

La peste 25 de ani stagiu cotizare, vei avea pensie mare, dacă veniturile declarate sunt mai mari, este foarte important ca pensionarii şi salariaţii să ştie asta, noua lege a pensiilor este şi despre mine, copiii noştri.

Noua lege a pensiilor vine cu puncte suplimentare pentru cine munceşte mai mult, puncte asimilate pentru studii şi încurajează natalitatea, concediul de maternitate sau paternitatea, care este stagiu contributiv", a mai spus ministrul Simona Bucura-Oprescu, potrivit romaniatv.net.

Printre principalele reglementări din noua lege a pensiilor

Citeşte şiCresc pensiile: Câţi bani primesc în plus românii în funcţie de anul naşterii. Tabelul după vârstă, anul pensionării şi stagiul de cotizare

- introducerea unei noi formule de calcul, bazată pe numărul de puncte realizat de fiecare beneficiar potrivit principiului contributivităţii;

- stabilirea vârstei standard de pensionare la 65 de ani, atât pentru femei, cât și pentru bărbați;

- stagiul minim este de 15 ani, iar stagiul complet de cotizare contributiv de 35 de ani; 

- reducerea vârstelor standard de pensionare pentru persoanelor care au realizat stagiu de cotizare contributiv în condiții de muncă speciale și deosebite, în condiții de handicap sau au depășit stagiul complet de cotizare;

- stagiul de cotizare mai mare de 25 de ani va fi răsplătit cu puncte suplimentare pentru vechime;

- normalizarea condițiilor speciale și deosebite de muncă până în anul 2035; 

Vezi şiMarea recalculare a pensiilor. Tabelul care arată cine sunt românii cei mai defavorizați după majorarea din 2024

- acordarea unor beneficii pentru mame, care se pot pensiona mai devreme cu câte şase luni pentru fiecare copil pe care l-au născut şi crescut, până la vârsta de 16 ani, în limita unei reduceri maxime de trei ani şi şase luni; 

- luarea în calcul la stabilirea pensiei a sporurilor nepermanente pentru care s-au plătit contribuții.

Vezi şiPensionarii români care vor primi peste 3.000 de lei în plus la pensie, din 2024. Tabelul care arată cine sunt beneficiarii

Noua lege a pensiilor vine cu o formulă nouă de calcul

Calculul pensiei = VPR x Numărul total de puncte

VPR (valoarea punctului de referință) va fi de 81 de lei. 

Număr total de puncte = puncte contributivitate + puncte stabilitate + puncte perioade asimilate si necontributive.

Punctele de necontributivitate: anii din armată, șomaj sau facultate (0,25 puncte de fiecare an). 

Punctele de contributivitate: anii în care ai contribuit la sistemul de pensii. Un punct pentru fiecare an.

Citește mai multe din Economic
» Citește mai multe din Economic
TOP articole