Antena 3 CNN Be EU Siguranța alimentară este unul dintre obiectivele principale în statele din Uniunea Europeană

Siguranța alimentară este unul dintre obiectivele principale în statele din Uniunea Europeană

Sabina Iosub
1 minut de citit Publicat la 11:49 01 Mar 2024 Modificat la 11:49 01 Mar 2024

Legislația europeană acoperă atât întregul lanț de producție și prelucrare a alimentelor de pe teritoriul Uniunii Europene cat și bunurile importate și exportate.

Politica Uniunii Europene în domeniul siguranței alimentare urmărește protejarea sănătății umane și a intereselor consumatorilor și promovarea bunei funcționări a pieței unice.

Uniunea Europeană se asigura că sunt respectate normele în domenii precum igiena produselor alimentare și a furajelor, sănătatea animalelor, sănătatea plantelor, bolile zoonotice transmise prin alimente și prevenirea contaminării alimentelor. Uniunea Europeană reglementează, de asemenea, etichetarea produselor alimentare și a furajelor.

Un regulament cadru din 2002 stabilește principiile și cerințele generale ale legislației Uniunii Europene privind alimentele și furajele ținând seama de ”principiul precauției”.

Regulamentul a instituit o procedură pentru evaluarea riscurilor și a stabilit dispoziții generale privind trasabilitatea alimentelor și furajelor.

Sistemul de alertă rapidă pentru alimente și furaje permite statelor membre și Comisiei să facă schimb de informații rapid și să își coordoneze răspunsurile la amenințările pe care le pot reprezenta alimentele și furajele pentru sănătate.

Igiena produselor alimentare

Uniunea Europeană își propune să asigure igiena alimentelor de la ferme până la consumatori. S-au stabilit norme specifice de igienă care se aplică alimentelor de origine animală și s-a introdus un cadru comunitar pentru controalele oficiale privind produsele de origine animală destinate consumului uman.

Reguli clare privind igiena alimentelor

Uniunea Europeană a stabilit reguli clare privind:

  • Situațiile contaminării produselor alimentare
  • Etichetarea produselor alimentare
  • Substanțele adăugate alimentelor
  • Sănătatea animalelor și a plantelor
  • Legislația privind furajele și etichetarea acestora
  • Alimentele noi
  • Organismele modificate genetic
Citește mai multe din Be EU
» Citește mai multe din Be EU
TOP articole