Antena 3 CNN Externe Sheikh Hasina, șefa guvernului din Bangladesh, a demisionat și a fugit din țară cu elicopterul, după săptămâni de proteste sângeroase

Sheikh Hasina, șefa guvernului din Bangladesh, a demisionat și a fugit din țară cu elicopterul, după săptămâni de proteste sângeroase

de Adrian Iclozan    |   

Sheikh Hasina, premierul din Bangladesh, a demisionat, luni, și a fugit din țară, pe fondul protestelor sângeroase, soldate cu cel puțin 300 de morți în ultimele săptămâni, transmite BBC.

Hasina, în vârstă de 76 de ani, a condus din 2009 acest stat din sudul Asiei, cu o populație de peste 170 de milioane de oameni.

Ea a părăsit țara la bordul unui elicopter care se îndrepta, în cursul acestei zile, spre orașul indian Agartala, potrivit BBC Bengali.

Update: Șeful armatei din Bangladesh anunță formarea unui guvern interimar

Șeful armatei din Bangladesh s-a adresat națiunii într-un discurs televizat.

Generalul Waker-uz-Zaman a declarat că-și asumă conducerea țării "într-un moment critic" și că va fi format un guvern interimar.

El a adăugat că se va întâlni cu președintele Mohammed Shahabuddin și că speră ca o soluție să fie găsită până la sfârșitul zilei.

"Îmi asum responsabilitatea acum și vom merge la președinte pentru a-i cere să formeze un guvern interimar care să conducă țara",  precizat el.

Waker-uz-Zaman a menționat că a vorbit deja cu partidele de opoziție din țară.

El a promis, de asemenea, "dreptate" pentru toți cetățenii din Bangladesh.

Această revendicare a fost formulată de protestatari după ce sute de persoane, inclusiv polițiști, au fost ucise în ultimele săptămâni în confruntările violente cu autoritățile.

Între timp, zeci de mii de oameni au sărbătorit în stradă alungarea de la putere a premierului Sheikh Hasina.

Mulțimea a fluturat steaguri, iar unii manifestanți au dansat pe un tanc adus în capitală pentru a contracara protestele.

Postul de televiziune Channel24 a difuzat imagini cu protestatarii care au pătruns în reședința premierului fugar.

Știrea inițială

Demisia lui Hasina vine în timp ce sute de mii de oameni au ieșit în stradă în capitala Dhaka, la o zi după ciocnirile dintre poliție și protestatari, soldate cu cel puțin 90 de morți.

[GAL layout="5"]

Timp de câteva ore în cursul acestei zile, autoritățile au întrerupt complet internetul în țară, într-o încercare disperată de a stăvili revoltele.

BBC mai relatează că unii participanți la proteste au luat intrat în reședința oficială din Dhaka a premierului fugar și au început să o jefuiască.

Sursa citată a difuzat imagini cu oameni care par să transporte elemente de mobilier scoase din incintă.

Bilanț provizoriu sângeros al revoltelor din Bangladesh

Aproximativ 300 de persoane au fost ucise în ultima lună, în Bangladesh, în urma represiunii autorităților.

Protestele ample au fost inițiate de studenți, luna trecută. 

Revendicările inițiale vizau eliminarea favoritismelor la accederea în funcțiile publice.

Ulterior, protestele s-au transformat într-o mișcare antiguvernamentală amplă, marcată de violențe, a cărei revendicare finală era chiar demisia prim-ministrului Sheikh Hasina.

Evenimentele care au precedat, luni, fuga premierului din Bangladesh

Anterior demisiei premierului Hasina, BBC a relatat că o mulțime numeroasă traversa capitală, pe jos și în ricșe.

Printre participanți se numărau multe femei, conform sursei citate.

Alte relatări semnalau alte mii de oameni în marș spre cartierul Shahbagh, un nod major de transport din centrul orașului, unde se află instituții de învățământ superior.

BBC a transmis că soldații desfășurați pe străzi nu au încercat să-i oprească pe oameni, iar după mijlocul ziei (după ora locală), poliția nu și-a mai făcut simțită prezența în număr mare.

Înainte de această aparentă acalmie, o secție de poliție din Dhaka a fost atacată de protestatari iar forțele de ordine au tras cu grenade sonore și gaze lacrimogene asupra celor care mărșăluiau spre Shahbagh.

De asemenea, presa națională a relatat ciocniri sângeroase între poliție și protestatari în cartierul Jatrabari, numărul morților, în funcție de sursă, fiind între trei și șase.

Nu a fost clar imediat dacă cei uciși erau protestatari sau ofițeri de poliție.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile