În luna martie, creştinii ortodocşi ar trebui să-şi sfinţească casa pentru alungarea blestemelor, vrăjilor şi energiilor negative din locuinţă, potrivit preoţilor.
Sfințirea unei case este săvârșită și la renovarea sau curățenia generală a locuinței, dar și la mutarea într-o altă locuința. Ținând seama că omul este solidar cu tot ceea ce îl înconjoară, păcatele, fărădelegile sale întinează spațiul în care acesta le săvârșeste sau trăiește.
Potrivit preoţilor, cei care locuiesc în casă care urmează să fie sfințită, este de preferat să se spovedească. Casă trebuie să fie curățată cât mai bine, deoarece nu este indicat să facem rugăciuni și să stropim cu apă sfințită pentru a curăți casă de cele rele, dacă această este murdară.
Slujba de sfeştanie cuprinde rugăciunile de sfințire a apei, stropirea cu apă sfințită a celor prezenți și a tuturor camerelor precum și rugăciuni pentru ocrotirea și binele casei.
De ce trebuie să facem sfeştanie în luna martie
Potrivit tradiţiei populare, luna martie este destul de periculoasă, întrucât este luna în care vrăjile și magia au cel mai puternic efect. Pentru protecţia casei şi a familiei, preoţii înseamnă să se săvârşească sfeştania.
Între om și mediul înconjurator se păstrează mereu o legătură nemijlocită. Se spune că omul sfințește locul, dacă el face fapte bune și duce o viață curată. Însă, adesea, oamenii întinează locul prin faptele lor rele, prin cuvinte și gânduri necuviincioase.
Fiecare casă poartă amprentele viețuirii fiecăruia. Așa cum avem noi, oamenii, nevoie de spovedanie pentru a ne curați de păcate, și locuința noastră are nevoie de curățire și de binecuvântare.
În ce zi să o faci sfeştanie pentru alungarea blestemelor
Sfeştania în luna martie este indicat să se facă miercurea sau vinerea, nicidecum la zi de sărbătoare, pentru alungarea blestemelor şi farmecelor. De asemenea, casa trebuie pregătită, curăţită cât mai bine, iar cei care locuiesc acolo să se ferească de ceartă, de duşmănii sau de alte rele.
Înainte de a chema preotul pentru a savârsi sfestania în casă, sunt câteva aspecte concrete pe care creștinii trebuie să le împlineasca. Pentru slujba de sfințire a casei, credinciosul trebuie să așeze o măsuță orientată spre răsărit, pe care va așeza:
- un vas cu apă curată;
- un pahar cu ulei curat;
- un bețișor înfășurat la unul din capete cu vată;
- lumânări;
- tămâie;
- busuioc;
- un pomelnic cu cei ce locuiesc în casă și cu cei apropiați lor.
Familia sau cei prezenţi la slujba de sfeştanie vor stă în spatele preotului, ca la biserica, iar preotul în față mesei amenajate special, fiind toți cu față spre răsărit.