Spre sfârşitul secolului al XI-lea, exista la Constantinopol o mare dispută legată de cei trei ierarhi, pentru a stabili care este mai mare: Sfântul Vasile cel Mare, Sfântul Grigorie Teologul sau Sfântul Ioan Gură de Aur? Cei trei sfinţi au început de la o vreme să li se arate aievea, unul câte unul, Sfântului Ioan Mauropous. În final, într-o vedenie, fericitului episcop i-au apărut cei trei sfinţi împreună. Aceştia i-au spus Sfantului Ioan că sfinţii conlucrează – cu Dumnezeu şi între ei: “După cum vezi, noi la Dumnezeu una suntem şi nici o vrajbă nu este între noi. Nu este între noi unul întâi şi altul al doilea. De chemi pe unul, vin şi ceilalţi doi. Drept aceea, sculându-te, porunceşte, celor ce se învrăjbesc, să nu se mai certe pentru noi. Împreunează-ne, dar, făcându-ne praznic la câte trei într-o singura zi, şi înştiinţează cu aceasta pe creştini, că noi în faţa lui Dumnezeu, una suntem.” În urma acestei vedenii, episcopul a ales ziua de 30 ianuarie pentru prăznuirea comună a celor Trei Ierarhi.
Tradiţii şi obiceiuri
acum e bine să se împace rudele după lungi dispute.
toate proiectele comune concepute în această zi vor aduce prosperitate.
în această zi nu se fac treburi casnice: nu se spală rufe şi nu se mătură pentru a evita pericolul de înec, de întâmplări violente sau infirmitate.
în această zi nu este bine să împrumuţi lucruri din casă ca să fi ferit de pagubă.
în anumite zone se aduc ofrande pentru morţii neîmpărtăşiti: gospodinele merg la biserică şi apoi împart colivă, fructe şi peşte la trei bărbaţi, în memoria celor decedaţi din familie.
Sfântul Grigorie Teologul este apărătorul văduvelor: acestea trebuie să se roage şi să ceară ajutor Sfântului dacă au probleme şi necazuri.
gospodina care nu respectă sărbătoarea, spală rufe şi aruncă lături în curtea casei, după ce a împărţit ofrande pentru morţi, poate rămâne văduvă.
femeile care au păcătuit făcând un avort e bine să facă pomeniri şi să împartă ofrande a pentru fi iertate.
Sursa: Libertatea