Antena 3 CNN Actualitate Religie SFINȚII PETRU ȘI PAVEL. De ce nu au voie femeile să mănânce mere de Sf. Petru și Pavel

SFINȚII PETRU ȘI PAVEL. De ce nu au voie femeile să mănânce mere de Sf. Petru și Pavel

S.T.
1 minut de citit Publicat la 14:40 25 Iun 2018 Modificat la 14:40 25 Iun 2018

SFINȚII PETRU ȘI PAVEL  Sfinţii apostoli Petru şi Pavel sunt sărbătoriţi în fiecare an în data de 29 iunie.

În tradiţia românească, sărbătoarea Sfinţilor Apostoli PETRU ȘI PAVEL este cunoscută sub numele de Sânpetru de vară. SFINȚII PETRU ȘI PAVEL marchează miezul verii agrare şi începutul secerişului.

SFINȚII PETRU ȘI PAVEL Sânpetru este un personaj îndrăgit în povestirile şi în snoavele populare. În vremuri îndepărtate, când oamenii erau mai religioşi, Sânpetru de vară mergea pe pământ fie singur, fie însoţit de Dumnezeu, era îmbrăcat în straie ţărăneşti, fiind preocupat ca orice gospodar de creşterea vitelor şi, mai ales de pescuit.

SFINȚII PETRU ȘI PAVEL Sânpetru este un bun sfetnic al lui Dumnezeu, care-l consultă în luarea unor decizii. De aceea, Dumnezeu i-a încredinţat porţile şi cheile Raiului, spune tradiţia. Acolo fiind stăpân peste cămările cereşti, Sfântul Petre hrăneşte animalele sălbatice, mai ales lupii, dar fierbe şi grindina, care se topeşte în bucăţele mici şi nu mai este atât de periculoasă.

SFINȚII PETRU ȘI PAVEL. Din această zi, cucul şi privighetorile nu mai cântă

SFINȚII PETRU ȘI PAVEL În tradiţia populară, până în această zi, de SFINȚII PETRU ȘI PAVEL, nu se scutură merii; se crede că, dacă se respectă această datină, sunt ocrotite ogoarele de căderea grindinei.

SFINȚII PETRU ȘI PAVEL. Se împart mere dulci și miere

SFINȚII PETRU ȘI PAVEL În această zi, este bine să împărţim mere dulci şi miere prietenilor şi vecinilor, să le urăm să aibă spor în munca lor şi să fie sănătoşi, pentru a gusta aceste daruri şi la anul.

SFINȚII PETRU ȘI PAVEL  Potrivit tradiţiei, femeile nu au voie să mănânce mere până în ziua praznicului, pentru a nu-i supăra pe cei trecuţi la viaţa veşnică din familia respectivă. După această zi, tinerele fete au voie să mănânce mere; în schimb, vârstnicele din familie „au dezlegare” la mere abia la sărbătoarea Sfântului Ilie.

Citește mai multe din Religie
» Citește mai multe din Religie
TOP articole