Antena 3 CNN Life Timp liber Sfaturile salvamontiştilor pentru românii care merg pe munte în minivacanţă de Sfânta Maria

Sfaturile salvamontiştilor pentru românii care merg pe munte în minivacanţă de Sfânta Maria

Ioana Coman
2 minute de citit Publicat la 10:43 15 Aug 2024 Modificat la 10:43 15 Aug 2024

Salvamont Braşov vine cu sfaturi utile pentru românii care vor să petreacă minivacanţa de Sfânta Maria în siguranţă pe munte. Turiștii ar trebui, printre altele, să se informeze înainte de a-şi alege traseul, să nu plece singuri la dum și să evite consumul de alcool.

„Cu ocazia sărbătorii de Sfânta Maria, mulţi dintre noi ne bucurăm de o minivacanţă binemeritată. Dacă plănuiţi să petreceţi această perioadă explorând frumuseţile montane ale judeţului, Serviciul Public Judeţean Salvamont Başov vă aduce în atenţie câteva măsuri esenţiale pentru a vă asigura că excursia dumneavoastră se desfăşoară fără incidente”, a transmis Salvamont Braşov, pe pagina de Facebook.

Salvatorii montani spun că sunt pregătiţi să intervină cu toate efectivele în cazul unei situaţii de urgenţă, însă este important ca turiştii  să respecte câteva sfaturi simple: 

  • Informaţi-vă în avans: Înainte de a pleca în excursie, asiguraţi-vă că aţi adunat informaţii despre traseul ales, gradul de dificultate al acestuia, starea vremii şi programul de funcţionare al cabanelor şi mijloacelor de transport pe cablu.
  • Dotaţi-vă cu echipament adecvat: Asiguraţi-vă că sunteţi echipaţi corespunzător pentru traseul ales. Nu uitaţi să aveţi la dumneavoastră o hartă a zonei, o lanternă cu baterii de schimb, telefonul mobil, busola şi o trusă de prim ajutor medical.
  • Nu plecaţi singur: Evitaţi să mergeţi singur pe munte. Anunţaţi întotdeauna cabanierul sau serviciul Salvamont despre traseul pe care intenţionaţi să-l urmaţi şi înscrieţi-vă în registrul de trafic al turiştilor.
  • Alegeţi traseele în mod responsabil: Selectaţi traseele în funcţie de pregătirea fizică şi psihică a celui mai slab membru al grupului.
  • Folosiţi traseele marcate: Respectaţi traseele marcate şi urmăriţi cu atenţie indicatoarele de traseu. Acestea sunt acolo pentru a vă ghida în siguranţă.
  • Retrageţi-vă la primele semne de pericol: În cazul în care întâmpinaţi dificultăţi pe traseu sau vremea se înrăutăţeşte, retrageţi-vă imediat la cea mai apropiată cabană.
  • Evitaţi alcoolul: Nu consumaţi băuturi alcoolice înainte sau în timpul drumeţiilor. Alcoolul poate afecta judecata şi reflexele, crescând riscul de accidente.
  • Respectaţi natura: Nu deterioraţi amenajările turistice, marcajele sau indicatoarele. Respectaţi monumentele naturii şi ariile protejate şi nu aruncaţi deşeuri în zona montană. De asemenea, evitaţi să faceţi focul în pădure şi pe păşunile alpine.
  • Reacţionaţi prompt în caz de accident: Dacă are loc un accident, acţionaţi rapid şi eficient pentru a proteja şi ajuta persoana accidentată. Sunaţi imediat la 112 sau la 0SALVAMONT şi furnizaţi detalii esenţiale precum numele dumneavoastră, locaţia exactă, natura accidentului, numărul persoanelor afectate şi momentul producerii accidentului.

„Păstraţi unitatea grupului în caz de rătăcire: Dacă vă rătăciţi, asiguraţi-vă că rămâneţi împreună cu grupul şi sunaţi la 112 folosind aplicaţia Apel 112 dezvoltată de STS - Serviciul de Telecomunicaţii Speciale. Urmând aceste sfaturi simple, veţi putea să vă bucuraţi de o mini-vacanţă reuşită, plină de aventuri, fără incidente neplăcute”, mai arată salvatorii montani.

Citește mai multe din Timp liber
» Citește mai multe din Timp liber
TOP articole