Antena 3 CNN Conținut plătit Sfaturi pentru o vacanță în Bulgaria: Vigneta Bulgaria, detalii despre autostrăzi și drumuri

Sfaturi pentru o vacanță în Bulgaria: Vigneta Bulgaria, detalii despre autostrăzi și drumuri

Georgiana Adam
2 minute de citit Publicat la 16:03 30 Iul 2021 Modificat la 16:03 30 Iul 2021

În această vară, interdicțiile și complicațiile COVID-19 au fost ridicate treptat și deci, turiștii români pot călători din nou în Bulgaria fără stres și probleme.

Majoritatea preferă să meargă cu mașina personală, alții aleg excursii organizate cu autocarul. Călătoria cu mașina le oferă oportunitatea de a-și schimba în orice moment planurile și de a vizita și alte locuri interesante. Pentru asta însă este nevoie de carburant suficient și de cunoașterea unor aspecte legate de autostrăzi și drumuri.

Plata pentru drumuri, autostrăzi

La anumite puncte de frontieră se plătesc taxe de pod, taxe de drum, taxe de trecere cu feribotul.

Pentru a ajunge rapid la destinație, turiștii trebuie să aleagă cea mai bună rută, iar pentru asta este bine să studieze în prealabil o hartă sau să țină cont de sfaturile de la alți călători.

În Bulgaria sunt mai multe autostrăzi și anume:

  • Autostrada Sofia - Varna denumită și Autostrada Helmus (A2) cu tronsonul Sofia - Boaza (de cca. 100 km), tronsonul Sumen-Varna (de cca. 88 km). Aici apare punctul de trecere la frontiera Giurgiu-Ruse, spre multe dintre stațiunile litoralului bulgăresc

  • Autostrada Sofia – spre Grecia (Salonic), cunoscută cu numele de Struma (A3)

  • Autostrada Sofia-Burgas, denumită și Autostrada Trakia (A1) între capitala Bulgariei, orașul Plodviv și portul maritim Burgas

  • Autostrada Marea Neagra (A5) care atunci când va fi gata, va lega orașele Varna si Burgas, va avea lungimea de 103 km.

Când se merge în Bulgaria, traseul se alege ținând cont de distanță, calitatea drumurilor, dorința de a vedea și alte obiective turistice pe parcursul călătoriei, mersul pe autostradă pentru a ajunge mai repede la destinație, evitarea aglomerației la punctele de trecere a frontierei.

Vigneta Bulgaria

Pentru a intra în Bulgaria, românii trebuie să plătească vigneta pentru această țară. Ea se poate cumpăra de la vamă sau de la benzinării.

Vigneta Bulgaria costă 15 leva/7 zile sau 30 leva/lună. Ea se poate lua imediat ce se trece granița, la vamă, dar există și posibilitatea de a plăti online, pe un site special pentru vignetă electronică.

Costul carburanților în Bulgaria

Comparativ cu țara noastră, Bulgaria are benzina mai ieftină.

Prețul la benzină din data de 19 iulie 2021:

  • Pentru România este de 5,836 RON sau 1,185 EURO

  • Pentru Bulgaria este de 5,394 RON sau 1,095 EURO.

Prețul la motorină din data de 19 iulie 2021:

  • Pentru România este de 5,782 RON sau 1,174 EURO

  • Pentru Bulgaria este de 5,268 RON sau 1,070 EURO.

Prețul la GPL din data de 19 iulie 2021:

  • Pentru România este de 2,613 RON sau 0,531 EURO

  • Pentru Bulgaria este de 2,634 RON sau 0,535 EURO.

În Bulgaria poți găsi benzinării precum OMV, Petrol, Lukoil, Gazprom.

Vamă

Românii pot intra în Bulgaria cu cartea de identitate (CI) sau cu pașaportul. După cum au povestit mulți turiști, în călătoria lor în Bulgaria nu a fost nevoie să prezinte la vamă dovada faptului că au fost vaccinați sau că ar avea un rezultat al testului PCR. Copiii care au vârsta mai mică de 14 ani au nevoie de pașaport, pentru a trece la vamă.

Reguli de circulație

Pentru a nu fi oprit de poliția rutieră și amendat, în Bulgaria trebuie să respecți anumite reguli de circulație și anume:

  • Să porți centura de siguranță

  • Să ai luminile aprinse

  • Să nu depășești limitele de viteză, etc.

În caz de accident în Bulgaria, cu pietoni, șoferi sau cicliști, trebuie să suni la 112 pentru a raporta poliției ce s-a întâmplat și să apelezi la servicii juridice în limba română în Bulgaria, dacă vrei să rezolvi mai ușor problemele complexe în ceea ce privește astfel de situații. Un avocat oferă clienților susținerea juridică de care aceștia au nevoie și poate lucra chiar și cu alți avocați pentru a rezolva mai rapid dosarele ce implică accidente mai complicate.

Citește mai multe din Conținut plătit
» Citește mai multe din Conținut plătit
TOP articole