Antena 3 CNN Life Cum slăbim după sărbători, fără să ţinem dietă. Ponturi eficiente de la nutriţionistul Şerban Damian: ”E cel mai important aspect”

Cum slăbim după sărbători, fără să ţinem dietă. Ponturi eficiente de la nutriţionistul Şerban Damian: ”E cel mai important aspect”

Milena Niță
1 minut de citit Publicat la 09:50 04 Ian 2021 Modificat la 09:50 04 Ian 2021

Cei mai mulţi dintre noi s-au ales cu câteva kilograme în plus după mesele copioase de Crăciun şi de Revelion. În cazul în care ne-am îngrăşat 2-3 kilograme, sfaturile par simple şi uşor de aplicat.

"O perioadă de timp după sărbători, e bine să trecem pe un regim hipocaloric, adică mai puţine calorii decât are nevoie organismul de obicei. Trebuie să trecem într-o zonă mai joasă a energiei, să mâncăm mai puţin", a explicat nutriţionistul Şerban Damian, luni, la rubrica Sfat de sănătate, de la Antena 3.

Micşoraţi porţiile, ca să puteţi slăbi

Un alt aspect important este felul în care sunt preparatele alimentele. Asta face ca aceeaşi cantitate de carne sau legume dacă este preparată la abur să cântărească mult mai puţin caloric decât aceeaşi cantitate de preparat prăjită, spre exemplu.

"Felul cum sunt preparate alimentele schimbă total cantitatea de energie pe care o aducem", atrage atenţia specialistul în nutriţie sportivă, iar cel mai dietetic mod de a mânca este gătitul la abur.

Cum slăbim de sărbători

În cazul persoanelor care au acumulat multe kilograme în cursul anului şi acum vor să slăbească, regulile sunt altele, este vorba de o strategie mai serioasă şi pe termen lung, spune Şerban Damian.

Gătitul la aburi, cel mai dietetic

Într-o astfel de situaţie, e indicat să recurgem la consumul de legume, care ne vor sătura prin volum. Fie că e vorba de legume proaspete, conservate sau gătite cu cât mai puţină grăsime, ele sunt de bază.

"O creştere de 2-3 kilograme se dă jos repede, în 2-3 săptămâni, maxim o lună. Tăiem dulciurile, eliminăm alcoolul şi suntem foarte atenţi la modul de preparare al alimentelor.

Alcoolul este o sursă de calorii de care organismul nu are nevoie, nu aduce niciun beneficiu pentru organism", susţine nutriţionistul Şerban Damian.

E vorba de cantităţile însemnate de alcool. Pentru că, "o doză acceptabilă de alcool înseamnă un pahar de vin la 2 zile, nu pune în pericol sănătatea şi are şi efect benefic prin substanţele conţinute în vinul roşu", a sfătuit specialistul în nutriţie sportivă.

Citește mai multe din Life
» Citește mai multe din Life
TOP articole