Antena 3 CNN Conținut plătit Sfaturi pentru sănătatea orală – Cum îți poți albi dinții?

Sfaturi pentru sănătatea orală – Cum îți poți albi dinții?

Redacția Antena 3 CNN
2 minute de citit Publicat la 11:51 24 Sep 2022 Modificat la 11:51 24 Sep 2022

Periajul și curățarea regulată a dinților ar trebui să ajute dinții să fie sănătoși și respirația să rămână proaspătă. Oamenii trebuie să aibă propria rutină de dimineață, care constă în spălarea dinților și folosirea aței dentare. Prin această modalitate ei își pot menține dinții albi, sănătoși și strălucitori.

Sfaturi pentru albirea dinților

Multor oameni le-ar plăcea să aibă zâmbetul mai frumos și dinții mai albi. Unii decid să meargă la stomatolog să solicite o albire dentară. Acest proces de albire a dinților este simplu și se face cu produse de albire speciale. Există însă câteva aspecte importante legate de acest proces, care trebuie aflate de la medicul stomatolog. De exemplu, albirea dinților nu va funcționa pe fațete, plombe și coroane dentare.

Medicii spun că albirea nu este eficientă dacă decolorarea dinților este cauzată de leziuni ale dinților sau de anumite medicamente. Poate fi vorba despre medicamente pentru hipertensiunea arterială, antihistaminice sau antipsihotice care pot întuneca dinții.

Când vine vorba de a obține un zâmbet mai alb și luminos, stomatologii recomandă o serie de produse de igienă, pentru albirea dinților. Poți încerca de exemplu o pastă de dinți cu efect de albire sau un gel pentru înălbirea dinților care este dezvoltat de stomatologi americani. Acesta din urmă este o combinație de fluorură și extracte naturale și nu conține particule abrazive.

Remedii naturale

Dacă nu ai obiceiul să mergi la stomatolog în mod regulat, ai putea recurge și la remedii naturale, cum ar fi:

Căpșunile ajută la albirea dinților pentru că au enzime de acid malic. Aceste enzime îndepărtează bacteriile de pe dinți și din cavitatea bucală și pot albi dantura.

Sucul de lămâie este utilizat pentru albirea dinților, este recomandat o dată pe săptămână. De asemenea, sucul de portocale are efect de albire al dinților.

Anumite legume – ca de exemplu varza și broccoli – au compuși minerali care ajută la eliminarea petelor de pe dinți și conferă dinților un aspect mai alb și mai luminos.

Bicarbonatul de sodiu ajută la albirea dinților. Acesta reduce placa bacteriană care duce la formarea cariilor și în plus, are efect de albire a danturii. Tratamentul este simplu: se udă periuța de dinți cu apă, se înmoaie în pulbere de bicarbonat de sodiu, apoi se spală dinții timp de 2-3 minute; la final se clătește gura cu apă călduță. Efectul acestui tratament se vede imediat, chiar după prima spălare. Bicarbonatul de sodiu poate fi amestecat și cu pasta de dinți.

Apa oxigenată poate fi folosită în concentrație de 1% pentru albirea dinților și menținerea sănătății cavității bucale. Ea se găsește în farmacie în concentrație de 3% și trebuie să fie adusă la concentrația de 1% prin amestec cu apă de gură normală. Apa oxigenată se folosește la clătirea gurii și spălarea dinților. Ajută și la calmarea durerilor de dinți și combaterea inflamațiilor și a infecțiilor dentare.

Un studiu din 2015 realizat de cercetători arată că apa oxigenată albește dinții.

Aceste metode naturiste de albirea dinților sunt eficiente și merită încercate acasă. Pentru a-ți menține dinții albi trebuie respectate anumite obiceiuri sănătoase, spun medicii stomatologi. Acestea sunt:

  • Menține-ți sănătatea orală, spală-te cel puțin de două ori pe dinți, dimineața și seara

  • Folosește o pastă de dinți de calitate cu efect de albire

  • Evită să consumi alimente care pătează dinții – vin roșu, cafea, ceai

  • Renunță la fumat pentru că gudronul, nicotina, tutunul întunecă dinții

  • Mergi la stomatolog în fiecare lună pentru a-ți verifica sănătatea danturii.

În cabinetele stomatologice se fac și tratamente profesionale personalizate pentru fiecare pacient și care ajută la albirea dinților. Există de exemplu tratamente cu peroxid de hidrogen care durează doar 15 minute și care se fac la cabinet.

Citește mai multe din Conținut plătit
» Citește mai multe din Conținut plătit
TOP articole