"Există şi pentru copii, dar şi pentru cei mari. La mine în casă le folosesc pe ambele. Când vine vorba de copii, recomand întotdeauna să le înlocuim clasica puşculiţă pe care o au majoritatea copiiilor. Începând probabil, cu 5-6 ani, deja ei primesc din diverse surse, sau îşi câştigă chiar singuri bănuţii, şi, înlocuind clasica puşculiţă, o înlocuim cu trei borcănaşe, trei puşculiţe sau trei plicuri. O să vă arăt ce folosesc fetele mele.
Primul plic ar fi pentru economii sau vise mari, adică efectiv un plic în care punem nişte bănuţi. 50% din banii copiilor ar trebui să meargă în acest plic, pentru vise mari.
Probabil copilul o să îşi dorească la un moment dat un telefon, o bicicletă, o tabletă, ceva mai scump, sau să studieze undeva mai târziu. Mă refer în prima etapăl, de 5-7 ani, când încă suntem la început de drum.
Plicul învaţă copilul să îşi stabilească un obiectiv mare, adică să îşi dorească ceva cu adevărat şi să îşi facă şi un plan să ajungă la acel obiectiv. După aceea, îl învaţă să aibă răbdare să ajungă acolo, pentru că, de multe ori, copiii s-au cam învăţat să dea părinţilor dorinţele mari şi să aştepte să se întâmple minunea.
Plicul îi mai învaţă să contribuie şi ei cu ceva bani la aceste obiective importante.
Al doilea plic este plicul de mici cheltuieli. Este un plic foarte important, 40% din bani ar trebui să intre în acest plic. De aici lăsăm copilul să îşi cumpere diversele mărunţişuri pe care şi le doresc în fiecare zi, că e o jucărie, că e ceva dulce. Acesta este plicul lor de învăţare de zi cu zi, să umble cu banii lor cum ar veni, să ia decizii, să aştepte, să facă greşeli, de ce nu, inclusiv să rămână fără.
Al treilea plic este cel pentru fapte bune. 10% intră în acest plic şi de aici, copilul poate fi încurajat să facă un gest frumos faţă de altcineva", a explicat Adrian Asoltanie, sâmbătă, în cadrul emisiunii Income Magazine.