Antena 3 CNN Life Oameni Sfaturi pentru amenajarea unei camere de copii

Sfaturi pentru amenajarea unei camere de copii

Georgiana Adam
2 minute de citit Publicat la 11:59 26 Noi 2021 Modificat la 11:59 26 Noi 2021

Pentru a te asigura că dormitorul se adaptează pe termen lung la evoluția copilului tău, iată câteva sfaturi practice de decorare pentru care poți opta.

 Un pat reglabil

Dacă există un element principal în camera unui copil, acesta este patul. Patul extensibil se va adapta nevoilor lui de-a lungul timpului. Alege o saltea potrivită, extensibilă, specifică acestui gen de pat.

Este o soluție care îți va permite să faci economii substanțiale. Dacă dormitorul este mai mic, atunci poți alege un pat supraetajat.

Astfel vei elibera un spațiu pe podea, unde vei putea amenaja un loc de joacă sau de lectură, cu o mică bibliotecă în care să se regăsească toate carțile pentru copii preferate.

Saltelele de podea combinate cu numeroase perne vor constitui, de exemplu, un colț de lectură ideal pentru toate vârstele.

Poți închide această zonă cu o perdea, pentru a crea un loc de joacă ascuns, pe care copilul tău îl va adora.

Iar când mai crește, poate deveni locul unde își va face temele, iar în acest sens poți opta pentru un birou personalizat pentru nevoile copilului tău.

 Spații ample de depozitare

Chiar dacă vorbim despre un copil mic, asta nu înseamnă că și spațiile de depozitare trebuie să fie neapărat mici. Investește din start în dulapuri sau comode destinate adulților.

Alege nuanțe calde, neutre, care se vor putea adapta oricărui stil decorativ ulterior. De asemenea, poți opta pentru băncuțe cu depozitare, pentru jucării, cărți sau accesorii, care te pot ajuta să sortezi totul într-un mod mai organizat.

Astfel vei putea rezerva în restul camerei un spațiu mai mare de joacă pentru cel mic.

 Mobilier pentru toate vârstele

La fel ca și în cazul patului, pariază pe mobilier reutilizabil și reglabil. De exemplu, scaunele sau fotoliile suspendate sunt foarte populare printre copii și tineri, pentru latura jucăușă a acestor leagăne.

Alege un model pentru adulți, reglează doar înălțimea suspensiei în funcție de copilul tău. Nu ezita să investești în piese de bună calitate, din lemn netratat.

Deși mai scumpe, durata lor de viață le face economice pe termen lung. La fel, alege un birou pentru adulți, pe care nu îl vei schimba o dată la doi ani, pe parcurs ce copilul tău va crește.

Alege doar un scaun de birou reglabil, potrivit înălțimii copilului tău.

 Culori și texturi

Îndrăznește să folosești nuanțe puternice, precum albastru sau gri carbon. Altădată rezervate dormitoarelor pentru adulți, aceste culori bogate și vibrante vor aduce mult caracter camerei.

Pentru a nu supraîncărca decorul, îndulcește atmosfera cu mobilier deschis la culoare sau alb, dar și cu accesorii colorate și vesele.

De asemenea, vopsește ceilalți pereți în alb sau o culoare complementară foarte deschisă, pentru a nu crea senzația de cameră mică, închisă.

De câțiva ani, tapetul a revenit în forță ca element decorativ. Poți opta astfel pentru un perete de accent. Pariază mai degrabă pe un tapet cu forme grafice moi, ce vor rezista în timp.

Mizează pe accesorii decorative, lămpi, postere, suspensii, adaptate vârstei și dorințelor copilului tău. O altă alegere ieftină și ușor de instalat sau schimbat sunt abțibildurile autocolante.

O soluție ideală, mai puțin rigidă decât tapetul, dar care permite o gamă largă de decoruri, culori sau universuri și care va oferi caracter camerei.

Ai grijă să alegi autocolante repoziționabile, astfel încât vopseaua să nu se desprindă atunci când copilul tău s-a plictisit de dinozauri!

De asemenea, este important să îți lași copilul să se exprime, implicându-l în amenajarea și decorarea camerei sale. Nu doar că asta îi va permite să-și dezvolte imaginația, dar acest lucru îl va face să își prețuiască și mai mult spațiul personal.

Citește mai multe din Oameni
» Citește mai multe din Oameni
TOP articole