"Toate avertizările legate de îndulcitori nu fac decât să ne întoarcă cât mai mult spre natural. Acum, vara, o felie de pepene înlocuiește cu succes o felie de tort.", spune Anca Hâncu, Doctor în Nutriție.
"Chiar dacă se dau asigurări că nu suntem în pericol dacă consumăm zahăr sub anumite valori, asta nu înseamnă că este sănătos. Moderația şi diversitatea sunt cheia succesului într-o alimentație sănătoasă. De asemenea, un zahăr din fruct va fi mult mai bun decât zahărul clasic.", a mai precizat aceasta.
Consecințele utilizării în mod excesiv a îndulcitorilor artificiali
- crește riscul apariției obezității la tineri
- crește riscul dezvoltării unor afecțiuni metabolice
- creează un dezechilibru hormonal greu de remediat
- modifică nivelul concentrațiilor biochimice ale aminoacizilor, grăsimilor
- schimbă modul de procesare al grăsimilor
"Când consumăm zahăr creşte brusc glicemia şi este declanşată secreţia de insulină. Dacă se întâmplă o dată nu este problemă, dar dacă se întâmplă regulat pancreasul va obosi şi se poate instala diabetul zaharat. Suntem mult prea atraşi de gustul dulce pe care îl folosim şi trebuie limitat", a mai precizat Anca Hâncu, în cadrul emisiunii Sfat de sănătate, moderat de Andreea Cigolea la Antena 3 CNN.
Printre alimentele cu care putem înlocui zahărul, regăsim: zahărul siropul de arțar, mierea, ștevia, sirop de orez brun, curmalele sau zahărul de cocos
Impactul negativ al zahărului asupra sănătății
- creșterea riscului de boli cronice
- impactul negativ asupra sănătății dentare
- oscilații ale nivelului de energie
- dependența și pofta de dulce
- impactul negativ asupra sănătății mentale
- impactul asupra pielii
Fie că prezintă și avantaje cum ar fi numărul redus de calorii sau puține glucide și ajută la reducerea caloriilor sau a carbohidraților din cafea sau ceai, cert este că îndulcitorii artificiali nu trebuie consumați în exces și înainte de a cumpără un produs care conține un anumit tip de îndulcitor trebuie să citim cu atenție și informațiile nutriționale de pe etichetă.