Nutriționistul Marilena Murguleț a explicat la rubrica ''Sfat de sănătate'' cu Andreea Cigolea cum ne putem vindeca de steatoza hepatică cu o dietă echilibrată.
''Ne putem vindeca de steatoza hepatică printr-un stil de viaţă sănătos şi o alimentaţie echilibrată. Vorbim aici de steatoza hepatică simplă care înseamnă acumularea de grăsimi de trigliceride în celula hepatică sau ficatul gras. Există o patologie care are la bază altă cauzalitate. Steatoza hepatică alcoolică sau steatoza hepatică din hepatitele infecţioase: hepatită C, hepatită B, care vindecă în alt fel şi presupune un tratament.
Dr. Marilena Murguleţ, medic specialist nutriţie ''Nu sunt conştienţi de această afecţiune''
Într-adevăr, foarte lume suferă de ficat gras, de steatoză. Nu sunt conştienţi de această afecţiune. Nu pun anumite simptome date de steatoza hepatică pe seama acesteia şi se poate diagnostica întâmplător sau în momentul în care greutatea lor estee excesivă şi vin la medic şi atunci înţeleg ce patologie au şi oarecum ce riscuri dar şi ce pot să facă.
Se asociază foarte mult cu excesul de greutate la supraponderali şi la obezi, la persoanele cu predisoziţie la diabet sau chiar cu diabet zahar şi la cei cu rezisenţă la insulină.
Steatoza hepatică, dată de carbohidraţii rapizi
Aici aş recomanda un stil de viaţă în care, pe lângă alimentaţie este foarte importantă hidratarea, renunţarea la alcool şi de aseemenea exerciţiile fizice. Fiind persoane chiar obeze, nu le putem trimite la mişcare excesiv. O plimbare pe care toţi e important să o facem zi de zi. Ca alimentaţie e important să ştim că steatoza hepatică este dată în special de carbohodraţii rapizi, deci cei care depun grăsimea, atât în corp, grăsimea viscerală dar şi grăsimea corporală sunt carbohidraţii rapizi. Tot ce înseambă cereale, făină, paste, prăjituri, zahăr, cartofi, toate legumele amidonoase care au un indice glicemic mare. Ştim că sunt două feluri de carbohidraţi. Cei rapizi, care intră rapid în sânge şi cresc glicemia rapid şi carbohidranţii lenţi. Cereale integrale, nuci, alune, seminţe. Toate au carbohidraţi. Legumele, fructele. Cele care nu au indice glicemic foarte mare care sunt mai sănătoase şi care sunt recomandaţi în dieta oricărei persoane. Carbohidraţii rapizi ar trebui să fie incluşi ocazional în dieta noastră.
Ce mâncăm dacă avem steatoza hepatică
Şi mierea este tot un carbohidrat rapid. Eu aş permite să se mănânce miere de 2/4 p săptămână în doze normale. O linguriţă sau o lingură. Putem să mâncăm şi cartofi, orez, dar câteva zile şi alternat. Nu mâncăm în acelaşi timp carbohidraţi rapizi în aceeaşi zi. Dulciuri, o dată pe săptămână, în weekend. Putem să mâncăm ciocolată neagră. Nu este cea mai dulce, dar gustul de cacao este un gust foarte plăcut şi atunci dacă ne împrietenim cu ea devine foarte delicioasă. Cacaoa este şi un antioxidant.
Ficatul se regenerează repede
Ne revenim destul de repede. Depinde de la ce greutate pornim. Ficatul se regenerează repede. Nu peste noapte, dar pacienţii dacă ţin o dietă strică, cam în 45 de zile pot da jos 10% din greutatea lor şi din grăsimea corporală, ceea ce este foarte mult'', a spus dr. Marilena Murguleţ, medic specialist nutriţie.