Antena 3 CNN Life Sfat de sănătate. Cum ne înfrângem fricile ca să avem o viață liniștită

Sfat de sănătate. Cum ne înfrângem fricile ca să avem o viață liniștită

1 minut de citit Publicat la 09:27 06 Feb 2019 Modificat la 09:27 06 Feb 2019

Psihoterapeutul Gabriela Minescu a vorbit la la rubrica „Sfat de sănătate cu Andreea Cigolea” despre fricile care ne împiedică să avem o viață liniștită. 

Frica la copii

„Fricile au legătură cu supraviețuirea. De fapt, sunt parte normală a dezvoltării. La început, putem identifica la copiii mici frici arhaice, pe care le-am trăit sau le putem trăi toți. Cum ar fi frica de întuneric, de monștri, de abandon sau de singurătate. 

Apoi trebuie să ne uităm puțin la fazele de dezvoltare ale copiilor dacă sunt frici specifice sau frici induse de evenimente, de părinți. Dacă într-o familie există părinți, bunici anxioși, se transmite și la copii. 

Frica într-o doză normală îl ajută pe copii să se ferească de evenimente care i-ar putea afecta viața”, a explicat psihoterapeutul.  

Frica la adulți

„Frica în sine are rol reglator, e bine că există, dar sunt și frici care nu au legătură cu realitatea. Pot fi frici de expunere, frica de vorbit în public. Și atunci e de lucrat pe modul în care persoana respectivă gândește când e pe o scenă. Trebuie văzut care e rădăcina acelei frici și cum poate fi ea depășită”. 

„Există persoane care au frică de păienjeni sau gândaci. E o tehnică specială, e vorba de vorbitul despre această frică și se ajunge la etapa în care persoana respectivă poate să confrunte frica fiind față în față cu obiectul fricii, cu păianjenul, de exemplu, sau atingându-l chiar. Dar e important de văzut cum s-a ajuns acolo”. 

Fricile se pot elimina prin intervenție terapeutică. Important e să le putem conștientiza. 

Citește mai multe din Life
» Citește mai multe din Life
TOP articole