Antena 3 CNN Life Sfat de sănătate. Cum îşi iau concediu medical bolnavii de COVID

Sfat de sănătate. Cum îşi iau concediu medical bolnavii de COVID

Andreea Cigolea
2 minute de citit Publicat la 10:35 19 Aug 2020 Modificat la 10:35 19 Aug 2020

Medicul de familie Sandra Alexiu ne spune care sunt pașii pe care ar trebui să îi urmeze fiecare pacient infectat cu noul coronavirus.

''Au fost diverse discuţii pentru că sunt mai multe situaţii în care a trebuit să fim puşi şi noi şi pacienţii respectivi. În primul rând dacă pacienţii sunt depistaţi pozitivi, laboratoarele care fac aceste teste trimit fişele pacienţilor pozitivi cu CNP şi cu număr de telefon către Direcţia Sanitară. Direcţia Sanitară preia această fişă şi sună pacientul ca să îi facă ancheta epidemiologică.

În aceste condiţii este evident că traseul este scurt şi se pot face repede anchetele cu condiţia să aibă oameni suficienţi să facă acest lucru. Prin telefon află şi contacţii, deci putem afla atât pacienţii pozitivi cât şi cei care au fost în contact cu aceştia. Pentru fiecare se recomandă câte o procedură. Dacă nu au niciun fel de simptom, doar li se recomandă să stea în izolare 14 zile. Dacă au simptomatologie li se recomandă să se testeze şi de aici iarăşi apar mai multe situaţii.

În general, pacienţii care au fost depistaţi pozitivi trebuie să fie evaluaţi de către medic şi aici intră medicul de boli infecţioase sau pneumolog care decid despre acest pacient cu internarea aceea de 48 de ore, dacă el poate rămâne internat sau poate merge acasă.

În momentul în care este externat primeşte concediul medical de la spital, după care concediul este pe toată perioada de 14 zile sau poate fi prelungit de către medicul de familie, dacă scrie pe biletul de ieşire.

Sandra Alexiu spune că problemele apar în momentul în care Direcţiile Sanitare au recomandat pacienţilor să stea acasă şi să nu fie nevoie să se interneze, ceea ce a fost o eroare, pentru că nu se respectă legea

 Legea spune foarte clar că fiecare pacient trebuie să treacă pe la medic să fie evauat, deci dacă Direcţia Sanitară a lăsat pacientul acasă, nu are cine să îi elibereze concediu medical. (...)  Nu suntem acoperiţi de lege. Direcţiile Sanitare care au făcut această recomnadare, trebuie să repare acest lucru, penru că legea nu prevede situaţia în care nu vrei să te duci la spital.

Este posibil să nu îşi ia banii, dar este la fel de adevărat că orice pacient trebuie să rămână acasă după ce este atent consiliat asupra consecinţelor. Deci ar fi trebuit să fie informaţi că dacă sunt acasă fără internare, nu îşi pot asuma acest lucru şi e posibil să rămână fără concediu medical. Adevărul este că trebuia să fie consiliaţi cu atenţie şi să nu fie o simplă formalitate lăsatul acasă.

Pentru celelalte concedii medicale, pentru alte tipuri de boală, regulile sunt în general aceleaşi. Este puţin mai relaxant pentru că nu îţi mai trebuie adeverinţă de salariat pentru orice situaţie.

Medicul de familie a atras atenţia: Concediul medical se eliberează de către medic în urma unui consult şi nu la cerere.

Consultaţiile se pot face online prin teleconsultaţie sau telefon. Concediul medical se poate elibera de către medicul de familie şi poate fi trimis scandat sau fotografiat către angajator. Angajatorii trebuie să înţeleagă şi ei să nu mai facă presiuni asupra pacienţilor şi a medicilor, mai ales în perioada asta. Noi ne confruntăm cu un abuz din punctul meu de vedere'', a spus Sandra Alexiu, medic de familie.

Citește mai multe din Life
» Citește mai multe din Life
TOP articole