Antena 3 CNN Life Sănătate Sfat de sănătate. Bolile care se pot lua în timpul sarcinii

Sfat de sănătate. Bolile care se pot lua în timpul sarcinii

1 minut de citit Publicat la 09:36 14 Mai 2019 Modificat la 09:36 14 Mai 2019

Orice tip de boală în timpul sarcinii este un coşmar pentru fiecare femeie. Andreea Cigolea a prezentat la rubrica ''Sfat de sănătate'', care sunt afecţiunile ce pun viaţa în pericol, atât a mamei cât şi a fătului.

De ce trebuie să se ferească gravidele şi ce este important să ştim când vine vorba de contactul sexual în timpul sarcinii, ne spune medicul ginecolog, Dorina Codreanu.

''Ar fi două mari categorii de boli pe care le putem lua în sarcină. Sunt boli care fie sunt cu caracteristice sarcini, sau sunt boli care se suprapun peste evoluţia sarcinii. Cea de-a doua categorie este reprezentată în special de boli infecţioase. Sunt boli cu transmitere sexuală care se iau prin contact sexual şi care pot fie duce la infertilitate cum este clamidia, microplasma, gonococul şi care se întâlnesc destul de rar în sarcină, fie sunt boli care apar în timpul sarcinii şi care pot crea probleme şi mă refer aici la naşterea prematură şi la ruptura prematură de membrane. Vorbim de garnerealla, sifilis.

Este important de ştiut că femeia gravidă are o imunitate scăzută şi atunci este predispusă şi la infecţii virale, de exemplu gripa, hepatita B, care au o evoluţie mai severă în timpul sarcinii. Atât pentru gripă cât şi pentru hepatia B există vaccin care este absolut 100% sigur în sarcină.

O altă boală provenită din exterior este toxoplasmoza. Toxoplasma este un parazit care se ia de la câini, pisici şi din carne insuficient preparată termic. Ca metode de prevenţie este bine ca gravida să fie testată înainte de a rămâne gravidă. Dacă nu are imunitate pentru toxoplasmoză ea va trebui să se ferească să nu ia în timpul sarcinii parazitul. Toxoplasmă avem aproape toţi. Este un parazit foarte răspândit (...) Dacă boala se face pentru prima dată în timpul sarcinii, atunci sunt probleme.

Este bine de ştiut că prezervativul este cea mai bună metodă de protecţie împotriva oricărei infecţii genitale şi că trebuie să existe un program de screening, atât înainte ca femeia să rămână gravidă, cât şi în trimestrul I şi II de sarcină. Gravida poate avea contacte sexuale până la naştere, dacă nu există probleme de naştere. Nu există nicio contraindicaţie. Nu există mamifer care în timpul sarcinii să stea în repaus, asta le spun tututor gravidelor mele'', a spus Dorina Codreanu, medic primar obstetrică-ginecologie.

Citește mai multe din Sănătate
» Citește mai multe din Sănătate
TOP articole