Antena 3 CNN Actualitate Cum să scăpăm de teama că ne îmbolnăvim de COVID. Psiholog: Ideal ar fi să fim mai precaut, nu mai anxios!

Cum să scăpăm de teama că ne îmbolnăvim de COVID. Psiholog: Ideal ar fi să fim mai precaut, nu mai anxios!

Laura Dinu
2 minute de citit Publicat la 11:00 03 Dec 2020 Modificat la 11:00 03 Dec 2020

”Când vorbim despre COVID, spun deseori că nu evenimentele sunt importante. Deci nici măcat COVID-ul nu este important atunci când vorbim de echilibrul emoțional. Anxietatea este acel tipar emoțional, cognitiv și comportamental pe care îl aplicăm de fiecare dată, pentru orice eveniment din viață. Este aceeași reacție și când schimb job-ul, și când apar schimbări în viața mea, și dacă am o pierdere, și dacă mă îmbolnăvesc, și dacă mă operez, reacția anxioasă este în tiparul fiecăruia”, povestește Yolanda Crețescu la ”Sfat de Sănătate cu Andreea Cigolea”.

”Mai precaut, dar nu mai anxios”

Cu alte cuvinte, persoanele care au un fond anxios, vor dezvolta o frică mai mare în această perioadă decât cele care nu sufereau de anxietate înainte. 

”Faptul că suntem îngrijorați, că ne ținem într-o zonă de alertă, este firesc. Pentru că avem de-a face cu un virus care poate fi, în procente de până în 10%, mortal. Dacă ești în zona de risc, dacă ai diabet, dacă ai alte comorbidități, ar trebui să fii mai precaut, dar nu mai anxios. Pentru că anxietatea influențează sistemul imunitar, metabolismul, eliberarea de cortizon în sânge produce o reacție în lanț și pentru pancreas și pentru sistemul circulator și atunci se strică mai multe, înainte de a face COVID. Aceasta este o parte din mecanismul diabetului tip 2, care vine din stres”, mai spune psihologul, la Antena 3. 

Cum scăpăm de anxietate

”Să ne facem două, trei proiecte. Să eliminăm din programul nostrul lucrurile care nu sunt confortabile. Dacă nu vreau să gătesc, nu gătesc. Dacă nu vreau să verific lecțiile, nu verific lecțiile. Dacă văd că între mine și partenerul meu apar conflicte cu privire la orice... la ordine, la rude, la bani, la relații sociale, atunci evit să mă pun în acea postură. Dar trebuie să fim puțin mai conștienți, mai ordonați și mai ”zgârciți” cu resursele noastre interioare. 

Pe de altă parte, nici nu este foarte sănătos ca la o situație stresantă să îmi găsesc o premiere în exterior. Ci să învăț să gestionez situația de acum, astfel încât cauzele care ar duce la anxietate să nu mai existe și nu efectele compensatorii”.

Controlul la nivel rațional

Potrivit psihologului, în momentul în care ne este frică, ar trebui să ne ”îndepărtăm” de obiectul panicii. 

”Dacă îmi este frică de ce simt, să încerc să mă controlez la nivel rațional. Dacă mă gândesc că mă doare în gât și nu mai pot respira, din momentul în care am aflat că am intrat în contact cu cineva pozitiv, să nu îmi induc această stare, pentru că îmi va declanșa un atac de panică. Devin rațional, încerc să controlez ceea ce gândesc și ceea ce simt și să fiu logic”, a concluzionat psihologul Yolanda Crețescu. 

Citește mai multe din Actualitate
» Citește mai multe din Actualitate
TOP articole