Antena 3 CNN Life Sănătate Sfat de sănătate. Afecţiuni ginecologice pe categorii de vârstă

Sfat de sănătate. Afecţiuni ginecologice pe categorii de vârstă

1 minut de citit Publicat la 09:47 18 Mar 2020 Modificat la 09:47 18 Mar 2020

Ginecologul Mona Zvâncă a vorbit la rubrica ''Sfat de sănătate'' cu Andreea Cigolea despre afecţiunile ginecologice. Mare atenție, putem ajunge la cancer de col chiar și dupa 20 de ani de la infectare.

''Pornim de la adolescenţă. Odată cu instalarea primelor cicluri menstruale, principalele probleme care apar în primii cinci ani sunt legate exact de ritmicitatea acestor menstruaţii, de abundenţa lor. Sunt probleme legate de funcţia ovariană şi de cea a uterului. Uneori poate să fie chiar destul de serioase, ducând la anemie şi prezentări la medic (...) Cea mai populară metodă de contracepţie a devenit pilula contraceptivă, care este bună în a preveni sarcinile, este bună în a regla ciclurile menstruale, este uşor de acceptat şi tolerat cu puţină diciplină, dar din păcate, nu previne o problemă foarte importantă a acestei vârste şi a vieţii sexuale şi anume bolile cu transmitere sexuală. Ne putem proteja numai prin utilizarea unor mijloace de tip barieră, prezervativul. Dacă aceste fete nu sunt atente, bolile cu transmitere sexuală se vindecă pe moment. Unele dintre ele sunt chiar inaparente, dar sunt sursa unor mari probleme de mai târziu.

Inferilitatea. Apare în jurul vârstei de 30 de ani când femeile deja sunt mature şi doresc să îşi extindă familia. Chisturile ovariene de obicei sunt chisturi funcţionale, nu pun probleme, dispar spontan sau cu tratament. Rareori se complică, astfel încât să necesite o intervenţie chirurgicală. Fibroamele uterine apar mai degrabă după 40 de ani, tot din patologie benignă. Sunt noduli ai uterului. Aceştia pot evolua, nu dispar de la sine. Pot să apară şi la femeile mai tinere, pot să necesite intervenţii chirurgicale sau mai existe şi unele variante medicamentoase temporare.

După 35-40 de ani intrăm în sfera patologiei oncologice, cancerul de col. Atinge vârful în zona de 45 de ani şi trebuie să înţelegem că aceasta apare din cauza unei boli cu transmitere sexuală pe care femeia respectivă a dobândit-o la 20 de ani'', a spus Mona Zvâncă, medic primar obstetrică-ginecologie.

Sfat de sănătate. Afecţiuni ginecologice pe categorii de vârstă

Citește mai multe din Sănătate
» Citește mai multe din Sănătate
TOP articole