Antena 3 CNN Coronavirus Sfârşitul pandemiei de COVID, prevăzut de AstraZeneca într-un memorandum încheiat cu o companie din Brazilia

Sfârşitul pandemiei de COVID, prevăzut de AstraZeneca într-un memorandum încheiat cu o companie din Brazilia

Adrian Iclozan
1 minut de citit Publicat la 15:55 16 Mar 2021 Modificat la 15:58 16 Mar 2021

Documentul este un aşa-numit "memorandum de înţelegere", care consfinţeşte acordul părţilor pentru acţiuni comune.

Data prognozată pentru sfârşitul pandemiei de COVID este importantă pentru populaţia globală, în general, însă pentru unii producători de vaccin are o conotaţie specială, legată de profituri.

AstraZeneca, în iulie 2020: Cât durează pandemia, nu vom face profit din livrările de vaccin

Astfel, în contextul în care mai multe companii se aflau, în 2020, în competiţie pentru dezvoltarea primului vaccin anti-COVID, AstraZeneca ieşea în evidenţă cu angajamentul că nu va încerca să facă profit pe seama serului său până ce pandemia va lua sfârşit.

În octombrie 2020, publicaţia Fierce Pharma nota că AstraZeneca ar putea declara pandemia încheiată, cel mai devreme, în iulie 2021, potrivit unui memorandum de înţelegere încheiat între compania anglo-suedeză şi un producător brazilian, document obţinut de Financial Times.

Perioada pandemică ar putea fi prelungită în cazul în care AstraZeneca stabileşte astfel, se preciza în document.

Cum stabileşt AstraZeneca faptul că pandemia de coronavirus a luat sfârşit? Compania nu face risipă de detalii.

"(Compania) va aplela la îndrumările experţilor, inclusiv din partea organizaţiilor mondiale", a declarat un purtător de cuvânt.

Acesta nu a confirmat existenţa documentului încheiat cu producătorul brazilian dar a menţionat că abordarea AstraZeneca este aceea de a considera vaccinul anti-COVID drept "un răspuns la urgenţa globală în sănătatea publică, şi nu ca oportunitate comercială".

În iulie anul trecut, AstraZeneca declara pentru Fierce Pharma că va stabili preţul vaccinului astfel încât să acesta "să permită accesul larg şi echitabil" la imunizare în toată lumea.

Ce spuneau în 2020 Pfizer şi Johnson & Johnson despre profiturile de pe urma vaccinului anti-COVID

Mene Pangalos, vice-preşedintele executiv al producătorului farmaceutic spunea că, în baza acordurilor de livrare încheiate în perioada respectivă, compania nu va face niciun profit.

Declaraţia lui Pangalos era pregătită în vederea unei audieri în Congres.

Angajamentul AstraZeneca de a nu profita de pe urma pandemiei a fost urmat de o declaraţie similară din partea Johnson & Johnson, însă alte companii din domeniu nu s-au arătat la fel de entuziaste.

Preşedintele executiv al Pfizer, Albert Bourla, afirma, tot în iulie anul trecut, că ideea ca producătorii de vaccin să renunţe la profit este una "fanatică şi radicală", adăugând că, în ceea ce priveşte compania sa, aceasta va face un profit "marginal" de pe urma vaccinului.

Sursa: Fierce Pharma

Citește mai multe din Coronavirus
» Citește mai multe din Coronavirus
TOP articole