SFÂNTUL VALENTIN În ziua de 14 februarie, se comemorează şi doi martiri cu numele Valentin. SFÂNTUL VALENTIN Comemorarea lor a dat numele la o simpatică tradiţie, foarte răspândită în ţările anglo-saxone. SFÂNTUL VALENTIN.
SFÂNTUL VALENTIN Deoarece în Evul Mediu se credea că, în această zi, păsările, simţind apropierea primăverii, începeau să-şi facă cuiburile, s-a considerat că sărbătoarea Sfântului (Sfinţilor) Valentin este începutul redeşteptării anuale la viaţa nouă, deci a iubirii dătătoare de viaţă. Sfântul Valentin a devenit patronul logodnicilor. Dar care Valentin? Oare preotul din Roma, care a fost martirizat în anul 268? Sau episcopul de Terni, care a avut aceeaşi soartă glorioasă cinci ani mai târziu?
SFÂNTUL VALENTIN Cel dintâi ne este prezentat ca un prieten al împăratului Claudiu Gotul, care l-a interogat personal în cadrul procesului. Răspunsurile limpezi şi convingătoare ale lui Valentin au răscolit şi gândurile împăratului; îndreptându-se către publicul ce era de faţă, a spus: „Ascultaţi vorbele înţelepte ale acestui om”. A fost totuşi condamnat la moarte, deoarece, între timp, l-a convertit la credinţa creştină pe însuşi prefectul Asteriu şi pe toată familia lui. Martirul a fost înmormântat lângă Via Flaminia, unde s-a ridicat şi o biserică dedicată lui.
SFÂNTUL VALENTIN Al doilea Valentin, episcopul de Terni, în timpul unei treceri prin Roma, i-a adus la credinţa creştină pe un filosof renumit, Cratone, şi pe trei tineri ucenici ai săi atenieni; acest zel l-a pus în primejdie de a fi uşor denunţat de către păgâni. Într-adevăr, episcopul a fost denunţat şi adus în faţa tribunalului, care l-a condamnat la moarte prin tăierea capului. Cei trei tineri convertiţi i-au dus trupul neînsufleţit la Terni, unde a fost primit cu mari onoruri de către înfloritoarea comunitate creştină de acolo.
SFÂNTUL VALENTIN Valentin este un nume latinesc, format din participiul prezent al verbului valeo – valere = a se simţi bine, a fi în putere. În lumea anglo-saxonă, numele Valentin este sinonim cu Sweetheart – „îndrăgostiţi”, şi este atribuit felicitării pe care îndrăgostiţii şi-o trimit în ziua de 14 februarie. Creştinul adevărat doreşte să facă din fiecare clipă a vieţii sale o declaraţie de dragoste sinceră faţă de Dumnezeu, izvorul binelui.
SFÂNTUL VALENTIN In fiecare an, la data de 30 iulie, Biserica Ortodoxa Romana face pomenirea unui ales apologet al valorilor moralei crestine. Este vorba de Sfantul Sfintit Mucenic Valentin, episcopul Umbriei. Martirizat la Roma in a doua jumatate a secolului al treilea, el a ramas in constiinta Bisericii lui Hristos ca vindecator al celor bolnavi si sfant al iubirii crestine si al familiei. In plina zi de sarbatoare, Sfantul Valentin ii binecuvanteaza pe credinciosii romani, o particica din sfintele sale moaste fiind depuse in Biserica Delea Noua, din Bucuresti.
SFÂNTUL VALENTIN Viata Sfantului Sfintit Mucenic Valentin ne introduce in atmosfera primelor trei secole de crestinism.
SFÂNTUL VALENTIN O perioada trista a Bisericii, un rastimp al persecutiilor si al prigoanei impotriva crestinilor, in care au inflorit si s-au manifestat martirii, adica cei care L-au marturisit pe Mantuitorul Hristos cu pretul vietii lor. Sfantul Valentin s-a nascut in jurul anului 175, in localitatea romana Interamna (astazi localitatea Terni, din regiunea Umbria, Italia). A fost hirotonit preot de catre Sfantul Felician de Foligno. Datorita vietii sale virtuoase, Valentin va fi ales Episcop de Interamna, fiind hirotonit de catre papa Victor I, in anul 197.
SFÂNTUL VALENTIN Remarcabil propovaduitor al Cuvantului lui Dumnezeu, facator de minuni si vindecator, Sfantul Valentin a fost foarte iubit de catre toti credinciosii sai. Mai mult, datorita credintei sale puternice si a bogatei activitati taumaturgice, episcopul a convertit la crestinism importanti dregatori romani. Printre minunile savarsite de mucenic amintim vindecarea fratelui tribunului roman Frontanus de o boala foarte grea; tamaduirea lui Cherimon, fiul vestitului filosof roman Craton, eveniment in urma caruia s-au botezat Craton si intreaga familie a acestuia, impreuna cu trei tineri filosofi care au devenit ucenicii Sfantului Valentin: Procul, Efiv si Apolonie. Nu trebuie omisa nici minunea vindecarii tanarului Avundie, fiul eparhului cetatii, precum nici blandetea cu care Mucenicul lui Hristos, Valentin, a binecuvantat prin Taina Sfintei Casatorii legatura dintre o tanara crestina cu un soldat pagan, proaspat convertit la credinta in Hristos. De altfel, acest din urma eveniment i-a adus Sfantului Valentin calitatea de ocrotitor al iubirii si al familiei crestine.
SFÂNTUL VALENTIN Traind intr-o perioada a persecutiilor impotriva crestinilor – este vorba de domnia imparatului Marcus Aurelius – Sfantul Valentin a fost arestat, torturat si decapitat la Roma, la varsta de aproape o suta de ani, din ordinul prefectului Placid Furius. Impreuna cu Valentin au primit sfarsitul mucenicesc si ucenicii acestuia: Procul, Efiv si Apolonie, in anul 273. Cinstitele trupuri ale celor patru martiri au fost aduse si ingropate in cetatea Interamna, in glas de rugaciune al poporului dreptcredincios adunat sa-i intampine pe acesti vrednici mucenici ai lui Hristos.