Antena 3 CNN Actualitate Religie Sfântul Dumitru, sărbătorit pe 26 octombrie 2024. Ce tradiţii avem cu ocazia Sf. Dimitrie, Izvorâtorul de Mir

Sfântul Dumitru, sărbătorit pe 26 octombrie 2024. Ce tradiţii avem cu ocazia Sf. Dimitrie, Izvorâtorul de Mir

de Ioana Dobre    |   

În fiecare an, pe 26 octombrie, creștinii ortodocși prăznuiesc sărbătoarea cu cruce roşie Sf. Dumitru, cunoscut și ca Izvorâtorul de Mir. Această sărbătoare este un moment de rugăciune și tradiții străvechi în care oamenii își aduc aminte de viața și miracolele sfântului.

Cine a fost Sf. Dumitrie Izvorâtorul de Mir

Sfântul Dumitru a trăit în secolul al III-lea, în Tesalonic, și este considerat unul dintre cei mai mari sfinți militari ai creștinătății. El a fost un tânăr învățat, provenind dintr-o familie nobiliară, care a ales să își dedice viața lui Hristos. Din poziția de conducător militar al Tesalonicului, Sf. Dumitru a fost un apărător fervent al credinței creștine, chiar și în fața persecuțiilor împotriva creștinilor, scrie doxologia.ro

Se spune că, în timp ce era întemnițat pentru credința sa, Sf. Dumitru a continuat să predice și să încurajeze creștinii să-și mențină credința. După moartea sa martirică, din mormântul său a izvorât mir, motiv pentru care a primit denumirea de "Izvorâtorul de Mir". Moaștele sale sunt păstrate și astăzi în Catedrala din Tesalonic, iar credincioșii din întreaga lume vin să se roage pentru sănătate și protecție, mai scrie sursa citată.

Tradiții de Sf. Dumitru, pe 26 octombrie 2024

Sărbătoarea de Sf. Dumitru 2024 este însoțită de numeroase tradiții populare și obiceiuri specifice, transmise din generație în generație. Unul dintre cele mai cunoscute este aprinderea focurilor de Sfântul Dumitru, o tradiție care simbolizează protecția casei și a familiilor de relele iernii care se apropie. În unele zone din țară, aceste focuri sunt menite să alunge spiritele rele și să aducă noroc în noul an agricol.

De asemenea, Sf. Dumitru este considerat protectorul animalelor și păstorilor. În tradiția populară, se spune că după această dată, oile coboară din munte, iar anul pastoral se încheie. Este momentul în care păstorii își împart turmele și stabilesc cine va avea grijă de ele în iarna ce urmează.

Pentru mulți creștini, Sf. Dumitru este și un prilej de a oferi milostenii celor nevoiași, iar slujbele din biserici sunt un moment de rugăciune pentru sănătate, pace și prosperitate.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile