Antena 3 CNN Actualitate Religie Sfânta Parascheva. Blestemul care însoțește moaștele Cuvioasei

Sfânta Parascheva. Blestemul care însoțește moaștele Cuvioasei

1 minut de citit Publicat la 14:10 12 Oct 2018 Modificat la 14:10 12 Oct 2018

Romanii o sarbatoresc la 14 octombrie pe Sfanta Parascheva! In popor Sfanta Parascheva este cunoscuta si ca Sfanta Vineri. Ea este patroana spirituala a femeilor si ocrotitoarea indeletnicirilor feminine: torsul, tesutul, cusutul, gatitul mancarii, dar si aducerea pe lume a copiilor. 

Se spune ca Sfanta Parascheva se roaga pentru fetele nemaritate sa aiba parte se soti buni, iar pentru cele insarcinate sa nasca usor si fara dureri. Este o ziua in care femeile ce isi doresc sa ramana insarcinate trebuie sa se roage Cuvioasei Parascheva. Iata ce trebuie sa faci si ce este interzis in aceasta zi de sarbatoare: Femeile insarcinate trebuie sa se roage Sfintei Parascheva, sa aiba o nastere usoara si un copil sanatos. De asemenea, trebuie sa imparta din bucatele lor unor copii sarmani.

Atentie insa! In aceasta zi nu trebuie sa se imparta alimente care amintesc de forma crucii, nuci, castraveti si pepene rosu. Totodata aceste alimente nu trebuie consumate in aceasta zi de nicio persoana, fiind zi de post. Pentru cei trecuti in nefiinta se impart: paine, lipie, must si vin rosu. Este interzis tesutul, spalatul rufelor, cusutul, calcatul, maturatul, iar femeile nu trebuie sa aprinda focul in vatra. Cei care fac aceste lucruri vor fi pedepsiti cu dureri de cap, de ochi si boli de piele, dar exista posibilitatea sa-ti apara si negi la mana.

Moastele Sfintei Parascheva poarta asupra lor un blestem vechi din anul 1641. Ele au fost aduse la Iasi de catre domnitorul Vasile Lupu. Intai, au fost asezate in Biserica Sfintii Trei Ierarhi. Acolo, in 1888 a ramas aprinsa o lumanare care a declansat un incediu din care doar mostele Cuvioasei au ramas neatinse. Lucrul pe care putini credinciosi il cunosc este ca Sfanta Parascheva este schimbata in fiecare an cu alte vesmante. Totusi, Sfanta poarta un alt vesmant care nu se da jos niciodata si este cel pe care l-au pus domnitorul Vasile Lupu si Mitropolitul Varlaam. Se spune ca acest vesmant este, de fapt, un sigiliu, care functioneaza ca un blestem aruncat de cei doi: „Blestemat sa fie cel care va imprastia vreodata Moastele Sfintei Cuvioase Parascheva”.

Citește mai multe din Religie
» Citește mai multe din Religie
TOP articole