Antena 3 CNN Life Sănătate Situaţie îngrijorătoare în spitalele de copii: Sezonul virozelor cu simptome de lungă durată | Când devine periculoasă febra la cei mici

Situaţie îngrijorătoare în spitalele de copii: Sezonul virozelor cu simptome de lungă durată | Când devine periculoasă febra la cei mici

Cristina Ştefan
1 minut de citit Publicat la 14:27 15 Apr 2022 Modificat la 15:01 15 Apr 2022

Medicii avertizează că foarte mulţi copii ajung la spital cu forme grave de boală, după ce trec prin numeroase episoade de răceală. 

Specialiştii atrag atenţia că astfel de situaţii apar pentru că cei mici se întorc în colectivitate, deşi nu sunt complet vindecaţi. 

Atenţie, o răceală netratată la timp poate duce la pneumonie, spun specialiştii.

Spitalul de pediatrie Victor Gomoiu este plin de copii bolnavi. Zilnic, acolo ajung peste 250 de pacienţi.

Medicii avertizează că simptomele pot dura chiar şi trei săptămâni, dacă revenirea în colectivitate are loc înainte de vindecare.

"Revenirea în colectivitate face să apară o a două boală, tot respiratorie. Ideal ar fi ca simptomele să fie remise complet, dar în primul rând pacientul să fie cu stare generală bună, afebril, de minim 48 de ore şi fără simptome", recomandă Gabriela Vlad, medic pediatru la Spitalul Victor Gomoiu din Capitală.

Potrivit Institutului Naţional de Sănătate Publică, în ultima săptămână s-au înregistrat peste 65.000 de cazuri de gripă şi infecţii respiratorii, aproape dublu faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. 

Când devine febra periculoasă la copii. În ce situaţie părinţii trebuie să ajungă la camera de gardă

"Virusurile circulă. Am observat din practica clinică că sunt din ce în ce mai multe cazuri de gripă. Aceasta a început să circule în forţă în ultimele două săptămâni, mai ales în rândul copiilor. 

Cumva părinţii s-au relaxat şi ei. Deşi, SARS-CoV-2 nu mai este atât de intens ca circulaţie, camerele de gardă la spitalele de pediatrie sunt pline de enterocolite şi viroze respiratorii.

Toate aceste virusuri au o circulaţie de primăvară şi este momentul în care ele încep într-o frecvenţă foarte mare", a spus medicul Victor Miron, în cadrul rubricii Sfat de Sănătate de la Antena 3.

Primii paşi pentru părinţi atunci când copilul a răcit

"Vor trebui să fie atenţi la starea generală a copilului. Cu siguranţă, un episod de viroză în această primăvară va fi experimentat de copil, dar şi de către noi, adulţii.

Dacă copilul are o stare generală bună, este activ şi se alimentează şi dacă febra nu are valori mari, atunci aceasta poate fi tratată acasă. Copilul trebuie să respecte regulile de igienă. 

Dacă febra nu cedează, dacă starea generală se alterează, părinţii trebuie să sune medicul de familie", recomandă medicul.

Etichete: viroze copii febra
Citește mai multe din Sănătate
» Citește mai multe din Sănătate
TOP articole