Potrivit datelor de la Institutul Național de Sănătate Publică, doar săptămâna trecută au fost înregistrate 97.272 de cazuri, în creștere față de săptămâna anterioară.
Întrebată cât de gravă este situaţia dr. Viorela Nițescu, medic primar pediatru și șef secție pediatrie la Spitalul Clinic de Urgență Grigore Alexandrescu din Bucureşti, a spus:
"Este într-adevăr, o situație foarte serioasă, cu care nu ne-am confruntat în ultimii, aș zice chiar mai mulți ani.
Eu fac gărzi din 1992 în Grigore Alexandrescu și nu-mi aduc aminte să fi avut o asemenea perioadă în ceea ce privește infecțiile respiratorii.
Cel mai grav sezon al virozelor loveşte România
Există în acest moment 2 tipuri de patologie în ceea ce privește aceste infecții.
Sunt infecțiile virale pe care le întâlnim în special la sugari și la copii mici, care realizează forme severe, un număr mult mai mare de forme severe față de ceea ce știam în această perioadă.
Iar al doilea tip de patologie este patologia bacteriană, practic supra-infecțiile bacteriene după aceste viroze severe pe care le întâlnim în special la copii mai mari, chiar și la adolescenți.
De exemplu, vă pot da o statistică pe care și noi am făcut-o în ultimele zile în spitalul nostru, într-o perioadă de 5 zile, în perioada de 30 noiembrie -5 decembrie. Am avut un total de 1.565 de prezentări, din care 75% au fost infecții respiratorii, o medie practic de 200 de cazuri pe zi.
Avalanșe de viroze. Numărul copiilor din spitale a crescut îngrijorător
Un alt aspect cu care nu ne-am confruntat până acum este practic inversarea procentului între infecțiile de căi respiratorii superioare, care practic erau dominante și infecțiile de căi respiratorii interioare, care erau mai puține.
În această perioadă în ultimele săptămâni am constatat că infecțiile de căi respiratorii interioare, respectiv pneumoniile, bronșiolitele, pneumoniile bacteriene, reprezintă majoritatea 75 %, ceea ce este o problemă foarte severă, foarte serioasă, pentru că necesită anumite intervenții terapeutice, necesită un număr mai mare de internări.
Avalanșe de viroze - avertismentul medicilor
Este perioadă care în mod tipic este o perioadă de infecții respiratorii, de viroze în special.Probabil că dacă ne orientăm după statisticile anilor precedenți ar trebui ca prin luna ianuarie-februarie să fie maximum pentru aceste infecții respiratorii.
În ceea ce privește aceste suprainfecții, pneumoniile bacteriene, probabil că ele vor mai dura, pentru că ele apar în urma unor asemenea viroze", a explicat dr. Viorela Nițescu, medic primar pediatru și șef secție pediatrie la Spitalul Clinic de Urgență Grigore Alexandrescu din Bucureşti, în emisiunea News Hour with CNN de la Antena 3 CNN.