Antena 3 CNN Actualitate Serviciul de Ambulanţă, în prag de colaps la un an de la pandemie. Peste 1.000 de solicitări zilnice doar pentru COVID-19

Serviciul de Ambulanţă, în prag de colaps la un an de la pandemie. Peste 1.000 de solicitări zilnice doar pentru COVID-19

Cristina Ştefan
2 minute de citit Publicat la 10:08 11 Mar 2021 Modificat la 10:25 11 Mar 2021

În urmă cu un an, pe 11 martie, în România se înregistrau doar 47 de cazuri la nivel naţional şi autorităţile luau decizia închiderii de urgenţă a şcolilor. La un an de pandemie, situaţia în ţară s-a înrăutăţit.

Numărul solicitărilor la 112 a crescut foarte mult, iar în 10 minute au ieşit nu mai puţin de cinci maşini din curtea Serviciului de Ambulanţă Bucureşti. Maşinile se duc către pacienţii care au cerut deja ajutor. Anagajaţii lucrează la foc autmot de câte zile.

La Serviciul de Ambulanţă Bucureşti s-a ajuns la peste 1.000 de solicitări doar pentru COVID-19, fiind vorba atât de testări cât şi de consultaţii. Iar asta pe lângă urgenţele care apar pentru alte patologii. Practic s-a ajuns la situaţia din luna noiembrie, când se înregistrau zilnic peste 2.000 de solicitări, iar jumătate dintre acestea erau pentru COVID-19.

Din păcate, a crescut şi durata timpului de intervenţie. Dacă ne amintim, în urmă cu un an se declara pandemie. Atunci, medicii erau încrezători şi sperau că vom învinge mai uşor această pandemie.

"În general la Serviciul de Ambulanţă Ilfov se munceşte mult , dar în acesată perioadă numărul apelurilor a crescut foarte mult. Este vorba despre persoane care prezintă simptome.

Sunt puţin peste 1.100 de solicitări în 24 de ore şi vorbim doar de persoane care prezintă semne de boală. În prezent discutăm despre 1.322 de teste rapide, dintre care 44% sunt pozitive.

Anul 2020 a fost greu, am avut peste 470 de mii de intervenţii, dintre care 311 au fost intervenţii cu boala COVID-19.

Testarea la domiciliu nu reprezintă o urgenţă de cod verde, motiv pentru care timpul de aşteptare este mai mare. Totuşi, dacă în octombrie - noiembrie ambulanţa ajunge şi în termen de trei zile, în prezent ne încadrăm şi cu testarea în 24 de ore", a declarat Alis Grasu, director Ambulanţa Ilfov.

Tulpinile contagioase, prezente şi în România

În prezent, numărul mare de cazuri care apar în ultimele zile sunt cauzate de tulpinile contagioase, precum cea din Marea Britanie, dar şi restul tulpinilor din Africa de Sud şi Brazilia.

În data de 8 martie, tulpina braziliană de COVID-19 a fost depistată şi în România. Varianta braziliana P.1.

Unul dintre cazuri este un bărbat de 38 de ani, iar celălalt este un bărbat de 57 de ani, amândoi din Bucureşti. Cei doi pacienţi au prezentat simptome de boală. Mutaţiile noului coronavirus sunt mult mai contagioase, iar performanţa virală este îmbunătăţită.

"Mutațiile virusului SARS-COV-2 devin importante din cel puțin două motive. În primul rând, că aceste variante virale încearcă să scape de mecanismele noastre imunitare, iar pe de altă parte toate aceste mutații succesive au un scop acela, de a îmbunătăți performanța virală.

Virusul dorește să se transmită ca mai mare rapiditate pentru că până la urmă există o inteligență virală. Acest lucru s-a întâmplat cu toate cele trei variante virale, fie că discutăm de varianta bitanică sau africană, sau braziliană", a declarat medicul Radu Ţincu, la Antena 3.

Etichete: ambulanta
Citește mai multe din Actualitate
» Citește mai multe din Actualitate
TOP articole