Antena 3 CNN Externe Serviciile secrete din Ucraina au paralizat sistemele bancare şi de plată din Rusia printr-un atac cibernetic

Serviciile secrete din Ucraina au paralizat sistemele bancare şi de plată din Rusia printr-un atac cibernetic

de Andreea Ştefan    |   

Un atac cibernetic de amploare, orchestrat de serviciile de informații ale apărării din Ucraina (GUR), a paralizat marți activitatea principalelor instituții bancare și sisteme de plată din toată Rusia, au declarat surse din GUR citate de Ukrainskaia Pravda.

Clienții unor bănci importante precum Sberbank, Alfa-Bank, Raiffeisen Bank și VTB s-au confruntat cu probleme sau incapacitatea de a utiliza serviciile bancare online și digitale.

De asemenea, funcționarea sistemelor naționale de plată din Rusia, inclusiv sistemul de plăți rapide SBP și sistemul național de plată cu carduri, a fost blocată sau perturbată semnificativ.

Atacul cibernetic a afectat și operatorii de telefonie mobilă, ducând la întreruperea comunicațiilor mobile și a internetului. Companiile Beeline, Megafon, Tele2 și Rostelecom au fost impactate.

Autoritățile ruse au recunoscut atacul cibernetic, numindu-l opera unor „hackeri motivați politic". Serviciul ucrainean de informații susține că atacul este încă în desfășurare și departe de a se fi încheiat.

Reprezentanții serviciului condus de Kirilo Budanov au comentat situația cu umor, afirmând că astfel ajută Rusia să se „întoarcă la rădăcini" și să renunțe la „valorile liberale ostile" precum serviciile online și internetul. Ei au sugerat în glumă că rușii ar trebui să folosească suporturi din lemn, hârtie și, eventual, tăblițe din piatră.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile