Antena 3 CNN Externe Serviciile de informații americane avertizează despre tacticile Rusiei: Fake news despre alegeri și violențe ca să sperie alegătorii

Serviciile de informații americane avertizează despre tacticile Rusiei: Fake news despre alegeri și violențe ca să sperie alegătorii

G.M.
2 minute de citit Publicat la 08:26 05 Noi 2024 Modificat la 08:26 05 Noi 2024

Cu câteva ore înainte ca milioane de americani să meargă la urne marți, serviciile de informații americane au transmis că Rusia răspândește știri false pentru a crea percepția că oficialii din statele cheie - cele șapte „swing states” care vor decide soarta alegerilor prezidențiale - se pregătesc să comită diverse acte de fraudă electorală. 

„Influenceri care au legătură cu Rusia produc videoclipuri și creează articole false pentru a submina legitimitatea alegerilor și a insufla alegătorilor teamă cu privire la procesul electoral și sugerează că americanii folosesc violență unii împotriva altora din cauza preferințelor politice”, se arată într-o declarație comună transmisă de Biroul Directorului de Informații Naționale, FBI și Agenția de Securitate Cibernetică și Infrastructură a DHS. „Ne așteptăm ca elemente ruse să lanseze conținut fabricat cu aceste teme până în ziua alegerilor și în zilele și săptămânile de după încheierea scrutinurilor.”

Articole false postate și distribuite de factori de influență ruși susțin că oficialii americani din statele swing plănuiesc fraude cu buletine de vot,  atacuri cibernetice împotriva infrastructurii electorale și să folosească „tactici” pentru a „submina încrederea publicului în corectitudinea alegerilor SUA și a alimenta diviziunile între americani”, se arată în comunicat. 

Acești factori de influență ruși urmăresc, parțial, să convingă publicul american că violența legată de alegeri se răspândește și să sperie alegătorii. 

În Arizona, influenceri ruși au creat și răspândit un fake news care descrie un interviu în care susținea că oficialii de stat au creat buletine de vot false și au schimbat listele alegătorilor pentru a o favoriza pe candidata democrată Kamala Harris. „Secretarul de stat din Arizona a transmis deja că videoclipul este fals”, se spune în declarație.

„Așteptăm că acești influenceri ruși vor lansa conținut fabricat suplimentar cu aceste teme până în ziua alegerilor și în zilele și săptămânile de după închiderea scrutinurilor”, se arată în comunicat.

Iranul continuă să fie, de asemenea, o „amenințare cu influență străină” pentru alegerile din SUA, se spune în declarație: „Așa cum s-a menționat într-o actualizare anterioară, am evaluat că Iranul a desfășurat activități cibernetice rău intenționate pentru a compromite campania fostului președinte Trump. Actorii de influență iranieni pot încerca, de asemenea, să creeze conținut media fals destinat să vicieze votul sau să incite la violență, așa cum au făcut în perioadele electorale anterioare.”

Anunțul a venit la doar câteva ore după ce directorul CISA, Jen Easterly, a declarat reporterilor că „infrastructura noastră electorală nu a fost niciodată mai sigură și că comunitatea electorală nu a fost niciodată mai bine pregătită să organizeze alegeri sigure, sigure, libere și corecte”.

 

Citește mai multe din Externe
» Citește mai multe din Externe
TOP articole