Astfel, această ratificare nu va putea fi votată înainte de luna septembrie decât dacă este convocată o sesiune parlamentară extraordinară, cu subiectul respectiv pe agendă, relatează, joi, presa internațională.
Summit-ul NATO are loc la Vilnius, în perioada 11-12 iulie, iar liderii organizației militare și-au propus ca, până atunci, să elimine toate piedicile din calea primirii Suediei în alianță.
"Fidesz - partidul premierului Viktor Orban - servește interesele lui Vladimir Putin și ale lui Recep Tayyip Erdogan, președinții Rusiei și Turciei, prin continuarea blocării în Parlament a ratificării aderării Suediei la NATO", a declarat Agnes Vadai, deputată a formațiunii de opoziție Coaliția Democratică.
Turcia şi Ungaria sunt singurele state membre ale NATO care încă nu au ratificat aderarea Suediei.
Citește și: CNN: Suedia își compromite aderarea la NATO prin aprobarea unei manifestații anti-Islam
Ankara invocă lipsa de cooperare a guvernului de la Stockholm în extrădarea către Turcia a unor persoane având legături cu "organizații teroriste", cei vizați fiind, în general, kurzi.
La rândul său, Budapesta le reproșează politicienilor suedezi că şi-au făcut un obicei din a emite critici la adresa guvernului condus de Viktor Orban.
Ungaria a tergiversat, de asemenea, ratificarea aderării Finlandei, dar a votat-o de îndată ce Turcia a renunțat să mai obstrucționeze această țară, care a devenit membru NATO la data de 4 aprilie 2023.
Comisia Europeană a blocat fondurile PNRR pentru Ungaria
Deputata din opoziția ungară a estimat că, și în acest caz, partidul de guvernământ Fidesz va decide punerea votului pe agenda parlamentară în funcție de poziția Turciei.
Premierul suedez, Ulf Kristersson, a declarat joi că intenționează să discute în cursul zilei cu Viktor Orban.
Acesta din urmă se află în conflict cu Bruxellesul, care a blocat Ungariei fondurile europene şi pe cele din PNRR, planul de relansare post-pandemie.
Comisia Europeană îl acuză pe Orban de încălcarea statului de drept.