Antena 3 CNN Politică Alegeri prezidenţiale Serghei Lavrov îi ia apărarea lui Călin Georgescu. Ce spune ministrul rus de externe despre anularea alegerilor din România

Serghei Lavrov îi ia apărarea lui Călin Georgescu. Ce spune ministrul rus de externe despre anularea alegerilor din România

I.C.
2 minute de citit Publicat la 22:45 09 Dec 2024 Modificat la 22:47 09 Dec 2024

Ministrul de externe rus, Serghei Lavrov, a vorbit cu jurnaliștii de la Moscova despre alegerile prezidențiale din România și despre decizia Curții Constituționale de a anula întreg procesul electoral pentru că, spune el, „câștiga un om care nu înjură Rusia”.

Jurnalist: Uniunea Europeană a lansat o investigație urgentă cuprivire la o posibilă ingerință a Rusiei în alegerile prezidențiale din România. De fapt, un candidat pro-occidental nu a reușit să câștige în primul tur, iar Curtea Constituțională a anulat în cele din urmă primul tur. Acum, președintele spune că  nu va părăsi funcția până când nu vor fi convocate noi alegeri, ar putea câteva luni.

Serghei Lavrov: Nu este prima dată când auzim acuzații că Rusia susține candidați anti-occidentali.

Jurnalist: De când durează asta, Moscova a înaintat note oficiale de protest? Cel mai important lucru este baza legislativă. Care este reacția dumneavoastră la acest lucru? 

Serghei Lavrov: Suntem profund indiferenți față de ceea ce fac ei acolo, încercând să își justifice mașinațiunile. Am urmărit această poveste, a fost reflectată în mod activ în mass-media. Inițial, Curtea Constituțională a refuzat să anuleze rezultatele primului tur. Aparent, apoi i s-a explicat acestei instanțe că este „greșit” să se comporte în acest fel. Ei au luat „poziție de drepți” și au anulat primul tur.

La fel ca în 2004, când după al doilea tur în Ucraina a câștigat Ianukovici, și nu Iușcenko, Curții Constituționale i s-a spus: „Haideți, cereți un al treilea tur”. Curtea a răspuns că în „Constituția noastră nu este prevăzut un al treilea tur”. Nu are nicio importanță - voi luați decizia.

Sunt aceeași manieră și același comportament. Dacă în Georgia, în România, câștigă un om care nu înjură Rusia, dar nici nu ne laudă, pur și simplu nu ne înjură, spre deosebire de restul „publicului”, care se agită în jurul alegerilor și aspirațiilor de a ocupa anumite funcții politice, când în Moldova, cu încălcări flagrante, grosolane, inclusiv cele care au privat de dreptul la vot o jumătate de milion de moldoveni care trăiesc în Rusia, abia trece candidatul care convine Occidentului - doamna Sandu, acolo nimeni nu vorbește despre vreo încălcare, revizuiri și Curți Constituționale.

În Georgia, 500 de observatori OSCE au fost acolo timp de două luni înainte de alegeri. Au verificat, au inspectat totul și au declarat public că nu au existat încălcări semnificative. Totul a fost legitim. Chiar și opinia OSCE, care este un instrument ascultător al colegilor noștri occidentali nu a „funcționat”, deoarece nu le place actualul guvern din Georgia, care a fost reales și urmează un curs care reflectă interesele naționale legitime ale poporului georgian în conformitate cu voința acestuia. Sunt convins că orice observator obiectiv înțelege perfect toate aceste „jocuri”.

Citește mai multe din Alegeri prezidenţiale
» Citește mai multe din Alegeri prezidenţiale
TOP articole