Antena 3 CNN Externe Serbia e convinsă că nu e lăsată să intre în UE pentru că nu a vrut să sancționeze Rusia. Vucic: „Nu noi am creat probleme”

Serbia e convinsă că nu e lăsată să intre în UE pentru că nu a vrut să sancționeze Rusia. Vucic: „Nu noi am creat probleme”

Bianca Chirilă
1 minut de citit Publicat la 11:12 08 Noi 2024 Modificat la 11:13 08 Noi 2024

Preşedintele Serbiei, Aleksandar Vucic, a declarat joi că Uniunea Europeană îi ţine ţara în afara blocului comunitar pentru că Belgradul a refuzat să participe la sancţiunile împotriva Rusiei, impuse ca urmare a invaziei Moscovei în Ucraina, informează EFE, potrivit Agerpres.

Vucic, care a participat la summitul Comunităţii Politice Europene la Budapesta, a afirmat că economia ţării sale este cea mai puternică din Balcanii de Vest.

„Totuşi, ei încă spun 'nu avem nevoie de Serbia pentru că nu a impus sancţiuni Rusiei sau pentru că nu şi-a rezolvat anumite probleme'. Dar nu suntem noi cei care am creat acele probleme sau nu suntem singurii şi nu voi accepta că suntem responsabili pentru problemele care au fost create”, a deplâns liderul naţionalist. 

Vucic spune că, totuși, Serbia a trimis Ucrainei ajutoare

Vucic a declarat că, într-adevăr, ţara sa, candidată la aderarea la UE, dar cu legături tradiţionale cu Rusia, nu a impus sancţiuni acestei ţări, în schimb a trimis Ucrainei ajutoare în valoare de 52 de milioane de euro.

Preşedintele sârb a apreciat, totodată, că aderarea României şi Bulgariei în UE în 2007 a fost o decizie „politică” şi că Serbia este mai puternică din punct de vedere economic decât erau jumătate dintre membrii actuali atunci când s-au alăturat clubului comunitar.

„Astăzi suntem la acelaşi nivel cu unul sau doi membri ai UE care au primit 60, 70 sau 90 de miliarde de euro, în timp ce noi am primit două miliarde. Doar un număr mic de membri UE pot îndeplini toate criteriile cerute Serbiei”, a acuzat Vucic.

Serbia este candidată la aderarea la UE încă din 2013

Oficial, Serbia este candidată la aderarea la UE încă din 2013 şi până în prezent au fost deschise 22 din cele 35 de capitole de negociere.

Totodată, preşedintele sârb a cerut joi la Budapesta un acord de încetare a focului în Ucraina.

„Mesajul meu cheie este să începem să vorbim în sfârşit despre un armistiţiu, nu despre cine va câştiga. Nu cred că există un învingător în război. Această pace ar fi benefică pentru întreaga lume, în special pentru Europa”, a apreciat Vucic, care a deplâns, totodată, faptul că „unii oameni nu înţeleg” pledoaria lui în favoarea unui armistiţiu.

În fine, Vucic a declarat că „Europa trebuie să acţioneze strategic cu responsabilitate, trebuie să ia decizii strategice şi să nu se ocupe de trivialităţi şi de proceduri birocratice, trebuie să privească realitatea într-un mod diferit decât a făcut-o până acum”. 

Citește mai multe din Externe
» Citește mai multe din Externe
TOP articole