Antena 3 CNN Externe Separatistul Carles Puigdemont este căutat de poliția catalană în sistemul de canalizare și printre animalele de la Zoo Barcelona

Separatistul Carles Puigdemont este căutat de poliția catalană în sistemul de canalizare și printre animalele de la Zoo Barcelona

de Redacția Antena 3 CNN    |   

Un anunț făcut de liderul separatist catalan Carles Puigdemont a pus în alertă autoritățile spaniole, semnalează Politico.

Aflat în exil în Belgia, Puigdemont a promis să revină în țară, joi, pentru a fi prezent la votul din parlamentul catalan pentru învestirea președintelui regional.

Miercuri, politicianul și-a dezvăluit intențiile pe rețelele sociale.

"Trebuie să fiu acolo și doresc să fiu acolo. Acesta este motivul pentru mă întorc din exil", a afirmat el.

Mossos d'Esquadra - forța de poliție autonomă din Catalonia - a fost însărcinată să se asigure că acest lucru nu se va întâmpla.

Măsurile de securitate s-au extins la Parc de la Ciutadella, unde se află clădirea în stil neoclasic a parlamentului catalan.

Pentru a-l împiedica pe Puigdemont să intre, va fi deschisă o singură intrare în parc, iar accesul va fi permis doar membrilor legislativului și personalului acestora.

Ca parte a operațiunii de securitate, poliția derulează, de asemenea, o cercetare cameră cu cameră a imobilului.

Poliția catalană confirmă că-l va aresta pe Carles Puigdemont dacă acesta își face apariția la Barcelona

Precum, odinioară, gărzile regale scotocind prin catacombele Palatului Westminster din Londra în căutarea lui Guy Fawkes și a explozibilului cu care acesta amenința să arunce în aer Camera Lorzilor în anul 1605, poliția catalană a fost trimisă în subsolul clădirii vechi de aproape 400 de ani, pentru a se asigura că nimeni nu se ascunde acolo.

De asemenea, polițiștii au cercetat canalizările și au blocat o ușă care face legătura între parlament și grădina zoologică din Barcelona, ce înconjoară clădirea pe trei laturi.

Politico notează că în cele mai apropiate poziții de clădirea legislativului se află cuștile pentru antilope Impala, porci spinoși și, poate premonitoriu, hiene.

"Acestea sunt proceduri standard de securitate efectuate înainte de orice ceremonie de învestire", a declarat pentru Politico un purtător de cuvânt al Mossos d'Esquadra.

Oficialul a recunoscut că, în cazul în care ofițerii l-ar întâlni pe Carles Puignemont, ar fi obligați să-l aresteze.

"Datoria noastră este să aplicăm legea", a subliniat purtătorul de cuvânt.

Puigdemont agită Spania, la șapte ani după ce s-a exilat în Belgia, în urma referendumului separatist

Revenirea anunțată de Puigdemont după șapte ani de auto-exil în Belgia a stârnit discuții ample în Spania. 

Unii comentatori au elaborat scenarii fanteziste, conform cărora politicianul va încerca să se strecoare deghizat în parlament.

Alții au sugerat că Puigdemont ar putea încerca să evite poliția aterizând pe acoperișul clădirii într-un balon cu aer cald.

Liderul separatist a fugit din țară după ce autoritățile au ordonat arestarea sa pentru organizarea, în 2017, a unui referendum ilegal privind independența regiunii catalane.

Un mandat de arestare pe numele său a rămas în vigoare, în pofida unui proiect de lege controversat privind amnistia datând din mai, anul trecut.

Puigdemont a refuzat să candideze la alegerile europene din iunie, râvnind la președinția Cataloniei și sperând la o întoarcere triumfală în regiunea pe care o părăsise cu șapte ani înainte.

Însă candidatul socialist Salvador Illa a obținut cele mai multe voturi și a încheiat săptămâna trecută un acord care îi va permite să formeze un guvern regional minoritar.

Planul lui Puigdemont de a ajunge la sesiunea de învestire de joi ar urmări, de fapt, să-i determine pe deputați să renunțe la acordul pentru formarea guvernului minoritar.

Deși eventuala arestare a separatistului ar întârzia, probabil, votul pentru învestirea lui Illa, sunt destui parlamentari care au declarat că îl vor susține, oricum, pe reprezentantul socialist.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile