Sentinţă istorică în Italia. Curtea de Casaţie i-a condamnat într-o sentinţă definitivă şi irevocabilă pe proprietarii circului Martin, consideraţi responsabili pentru maltratarea numeroaselor animale exotice protagoniste a zecilor de spectacole sub cortul amenajat în 2014 la Arzachena (Sassari).
Tigrii, leii, cămilele, un hipopotam, un elefant, șerpii și maimuțele au fost maltratate şi ținute în condiții groaznice, atât în ceea ce privește alimentația și izolarea în cuști înghesuite, cât și în ceea ce privește starea de singurătate, oboseala insuportabilă și absența unui mediu variat.
LAV (Lega Anti Vivisezione), o asociație italiană de protejare a mediului axată pe protejarea vieții și a drepturilor animalelor, a fost cea care a dus la declanşarea anchetei în urmă cu zece ani cu o plângere împotriva circului, în urma căreia au fost sechestrate toate animalele. Acestea au fost apoi încredințate aceleiași asociații care se îngrijește și astăzi de ele în cadrul Sanctuarul Centrul Sălbatic AnimaNatura din Semproniano ( Grosseto).
Conform Corriere della Sera, în 2022, în primă instanță, Tribunalul din Tempio Pausania i-a condamnat pe ambii inculpați la patru luni de închisoare, sentință confirmată în 2023 de Curtea de Apel din Cagliari, și care a devenit acum definitivă odată cu decizia Curții Supreme. "Lunga bătălie juridică s-a încheiat acum, deși protagoniștii acestei povești sunt încă activi profesional și continuă să lucreze în alte structuri de circ, unde animalele nu au odihnă, liniște și norocul de a putea fi din nou "libere"" , explică Eleonora Panella, managerul Lav. Un scop care "nu ne face să încetăm să luptăm pentru ca circul cu animale să devină doar un coșmar".
În 2014, în urma unor controale și a unei plângeri din partea LAV, au fost ridicate toate animalele deținute în circul amenajat în Costa Smeralda. Eleonora Panella a mai precizat că mai sunt în jur de 2.000. animale care au nevoie să fie eliberate de condițiile de detenție, exploatare și maltratare în circ. "Solicităm ministrului de resort să interzică folosirea animalelor și să susțină fără întârziere circul contemporan, punând în sfârșit în aplicare legea de abilitare 106/2022 deja amânată cu un an de predecesorul său și ascultând vocile cetățenilor, care anul trecut au cerut un circ etic, fără mai multe animale forțate pentru "distracția" câtorva acum", a concluzionat LAV.