Antena 3 CNN Actualitate Sentința definitivă în Dosarul "Colectiv", amânată pentru data de 3 martie

Sentința definitivă în Dosarul "Colectiv", amânată pentru data de 3 martie

Mia Lungu
2 minute de citit Publicat la 16:19 03 Ian 2022 Modificat la 16:25 03 Ian 2022

Pe 21 decembrie 2021, instanţa stabilise 3 ianuarie ca termen de deliberare, redactare şi pronunţare a hotărârii în acest caz. Sentința definitivă în Dosarul Colectiv a fost, însă, amânată pentru data de 3 martie, potrivit deciziei instanței de astăzi.

La ultimul termen al procesului, din 21 decembrie, avocaţii inculpaţilor au solicitat achitarea sau aplicarea unor pedepse mai blânde, apreciind că procurorii ar fi greşit când au decis trimiterea în judecată a clienţilor lor, dar şi magistraţii Tribunalului Bucureşti, când au pronunţat pedepse cu executare.

De cealaltă parte, procurorii au cerut pedepse "orientate spre maximumul prevăzut de lege" şi cu executare pentru fostul primar al Sectorului 4 al Capitalei, Cristian Popescu-Piedone, funcţionari din primărie, patronii clubului, doi pompieri, doi pirotehnişti şi reprezentaţii unei firme de artificii, susţinând că ordinea socială a fost "alterată" de corupţie, iar oameni au ars,"şi nu vorbim de doi, ci de un cimitir".

Completul de judecată din dosarul Colectiv, recuzat de către victime pentru „lipsă de imparțialitate vădită”

Unul dintre avocații din Dosarul Colectiv i-a recuzat, în Noiembrie 2021 pe membrii completului care, la începutul lunii, au schimbat încadrările juridice în ceea ce-l privește pe primarul Piedone, precum și pe alți trei funcționari publici, inculpați în dosar.

Avocatul Daniel Iorga, reprezentant al unor părți civile din dosar, și-a întemeiat cererea de recuzare pe „lipsa de imparțialitate vădită” a completului de judecată, dar și pe faptul că judecătorii nu au motivat decizia de schimbare parțială a încadrării juridice a faptelor, de la începutul acestei luni.

Avocatul argumeantează că decizia luată la termenul precedent „a generat o modificare a cuantumului pagubei ce poate fi reținută în sarcina inculpaților, cu atât mai mult cu cât părțile civile trebuiau să cunoască motivele de fapt și de drept pentru care inculpații nu răspund pentru întreg prejudiciul cauzat prin săvârșirea infracțiunilor”, potrivit Libertatea.

Completul format din jud. Adina Pretoria Dumitrache (președinte), jud. Carmen Găină și jud. Andrei Iugan s-a retras, urmând ca alt complet să soluționeze cererea de recuzare.

Primele condamnări s-au ponunţat în decembrie 2019. Pedepsele decise de Tribunalul Bucureşti

Cristian Popescu-Piedone (fost primar al sectorului 4 şi actual primar al sectorului 5) – 8 ani şi 6 luni de închisoare;
Alin George Anastasescu (patron Colectiv): 11 ani şi 8 luni de închisoare cu executare
Costin Mincu (patron Colectiv): 11 ani şi 8 luni de închisoare;
Cătălin Paul Gancea (patron Colectiv): 11 ani şi 8 luni de închisoare;
Antonina Radu (pompier ISU): 9 ani şi 2 luni de închisoare;
George-Petrică Matei (pompier ISU): 9 ani şi 2 luni de închisoare;
Aurelia Iofciu (angajată Primărie Sector 4): 8 ani de închisoare;
Luminiţa Larisa Ganea (consilier superior Primărie Sector 4): 7 ani de închisoare;
Sandra Ramona Moţoc (referent superior Primărie Sector 4): 3 ani de închisoare cu suspendare
Daniela Ioana Niţă (patron firmă de artificii): 12 ani şi 8 luni de închisoare;
Cristian Mihai Niţă (patron firmă de artificii): 3 ani şi 6 luni de închisoare;
Viorel Zaharia – pirotehnist – 9 ani şi 8 luni de închisoare;
Marian Moise – pirotehnist – 10 ani de închisoare.
Clubul Colectiv SRL – 470 de zile amendă, cu o sumă corespunzătoare de 5.000 de lei pentru ziua de amendă şi confiscarea sumei de 62.298 de lei
Golden Ideas Fireworks Artists SRL – 470 de zile amendă, cu o sumă corespunzătoare de 5.000 de lei pentru ziua de amendă
SC Noran Prompt Serv SRL – confiscarea sumei de 147.133 de lei.

Citește mai multe din Actualitate
» Citește mai multe din Actualitate
TOP articole