Antena 3 CNN Actualitate Senatul a adoptat proiectul de lege pentru donarea unui sistem Patriot către Ucraina: „România nu rămâne fără protecție”

Senatul a adoptat proiectul de lege pentru donarea unui sistem Patriot către Ucraina: „România nu rămâne fără protecție”

B.C.
1 minut de citit Publicat la 20:32 02 Sep 2024 Modificat la 20:32 02 Sep 2024

Senatul a adoptat, luni, în procedură de urgenţă, proiectul de lege privind donarea unui sistem Patriot către Ucraina, preşedinta comisiei de apărare, Nicoleta Pauliuc, afirmând că nu se pune problema ca România să rămână fără protecţie, pentru că avem un contract pentru achiziţia a șapte sisteme Patriot, din care două pot funcţiona deja.

Proiectul de lege privind completarea art.1 din Legea nr.222/2017 pentru realizarea „Capabilităţii de apărare aeriană cu baza la sol”, aferentă programului de înzestrare esenţial „Sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare (HSAM)” a fost adoptat de Senat cu 101 voturi „pentru”, 13 voturi „împotrivă” şi două abţineri.

În cadrul dezbaterilor, senatoarea PNL Nicoleta Pauliuc, preşedinta comisiei de apărare, a declarat că „o armată fără capabilităţi şi fără soldaţi înseamnă o armată care a capitulat în faţa inamicului”. Ea a precizat despre votul din plen că Senatul a demonstrat că „securitatea nu are culoare politică”.

„Nu se pune problema ca România să rămână fără protecţie”

„Am votat cu toţii acest proiect de lege, un proiect discutat în CSAT şi trimis în Parlamentul României şi ca urmare a unor discuţii cu partenerii noştri NATO”, a subliniat Pauliuc. Preşedinta comisiei de apărare din Senat a ţinut să precizeze că prin aprobarea acestui proiect de lege „nu se pune problema ca România să rămână fără protecţie”.

„Avem un contract pentru achiziţia a șapte sisteme, două pot funcţiona deja, în sensul că avem resursa umană care să le managerieze, alte două se află în dotarea Armatei Române, urmând ca celelalte trei să vină”, a spus ea.

Pauliuc a menţionat că „această donaţie către Ucraina este fără costuri” şi că ceea ce a demonstrat România, prin această decizie, este că reprezintă „un furnizor de securitate în această zonă şi atunci când acest război se va termina, inclusiv societăţi din România vor participa la reconstrucţia Ucrainei”.

Citește mai multe din Actualitate
» Citește mai multe din Actualitate
TOP articole