Antena 3 CNN Actualitate "S-a terminat cu șmecheria!" | Senatorul PSD Daniel Zamfir, inițiator al legii, explică ce urmează după ce Parlamentul a adoptat plafonarea dobânzilor la creditele obţinute prin IFN

"S-a terminat cu șmecheria!" | Senatorul PSD Daniel Zamfir, inițiator al legii, explică ce urmează după ce Parlamentul a adoptat plafonarea dobânzilor la creditele obţinute prin IFN

Redacția Antena 3 CNN
1 minut de citit Publicat la 11:52 27 Mar 2024 Modificat la 16:15 31 Mar 2024

Potrivit textului adoptat, 

  • în cazul creditelor de consum în valoare maximă de 5.000 lei, costul total al creditării nu poate depăși 1% pe zi;
  • în cazul creditelor cu valoare între 5.001 lei și 10.000 lei, costul total al creditării nu poate depăși 0,8% pe zi;
  • în cazul împrumuturilor între 10.001 lei și 25.000 lei, costul total al creditării nu poate depăși 0,6% pe zi.

Pentru toate împrumuturile contractate, valoarea totală ce trebuie plătită de către client nu poate depăși dublul valorii totale a creditului acordat.

Pentru creditele în derulare, urmează ca plafonarea să se aplice la cerere.

În lipsa unui acord între părți, consumatorul va apela la instanța de judecată, spune textul adoptat de parlamentari.

De asemenea, au fost aduse noi limitări în ceea ce privește valoarea creanțelor.

Senatorul PSD Daniel Zamfir, inițiator: "Îmi place să cred că s-a terminat cu șmecheria"

"Cei care vor să-i hărțuiască pe românii care nu-și mai pot plăti ratele la credite nu o mai pot face. Legea adoptată se referă la creditele de consum care, într-o proporție covârșitoare, sunt acordate de IFN-uri. La un moment dat, IFN-urile dădeau credite cu dobânzi care atingeau chiar și 69 de mii la sută.

Împrumutai un leu, dădeai înapoi 69.000. Primele 10 IFN-uri controlate de ANPC avea o dobândă medie de șase - șapte mii la sută. În această lege am redus drastic aceste dobânzi. Lucrurile sunt simple: niciun IFN nu poate cere unui împrumutat mai mult decât dublul sumei acordate.

O altă reglementare importantă a acestei legi îi privește pe cei care sunt recuperatori de creanțe, pentru că acolo erau hărțuiți oamenii și li se puneau în cârcă niște sume exorbitante.

Am stabilit foarte clar că niciun recuperator nu poate solicita de la un debitor mai mult decât valoarea creanței. Așadar, îmi place să spun că s-a terminat șmecheria și închidem un cerc al cadrului legislativ care privește protejarea oamenilor împotriva abuzului instituțiilor financiare", a spus senatorul PSD Daniel Zamfir la Antena 3 CNN.

La finele trimestrului al treilea din 2023, românii aveau credite acordate de IFN-uri în valoare de aproape 11 miliarde de lei.

Material susţinut de PSD

Citește mai multe din Actualitate
» Citește mai multe din Actualitate
TOP articole