Antena 3 CNN Actualitate Senat: Poliţiştii, militarii nu au nevoie de un curs pentru port-armă. Guvernul contestă decizia

Senat: Poliţiştii, militarii nu au nevoie de un curs pentru port-armă. Guvernul contestă decizia

2 minute de citit Publicat la 13:33 29 Mai 2019 Modificat la 13:33 29 Mai 2019

Plenul Senatului a adoptat, miercuri, cu 42 de voturi 'pentru', 15 'împotrivă' şi 4 abţineri, propunerea legislativă pentru modificarea art. 14 alin. (1) lit. g) din Legea nr. 295/2004 privind regimul armelor şi muniţiilor, prin care demnitarii, magistraţii, diplomaţii, militarii şi poliţiştii sunt exceptaţi de la obligaţia absolvirii unui curs de instruire teoretică şi practică în vederea obţinerii autorizaţiei de procurare a armelor letale. 

Potrivit propunerii legislative iniţiate de deputatul liberal Florin Roman, art 14, alin 1, litera g stipulează că "au absolvit un curs de instruire teoretică şi practică, organizat de o persoană juridică autorizată pentru această activitate, în condiţiile prevăzute de normele metodologice de aplicare a prezentei legi, cu excepţia demnitarilor, magistraţilor, diplomaţilor, militarilor şi poliţiştilor, pe perioada cât sunt în activitate şi după încetarea activităţii, pensionare, trecerea în rezervă sau retragere, după caz, cu excepţia situaţiei în care aceştia şi-au pierdut calitatea din motive imputabile lor". 

"Având în vedere evoluţia fenomenelor infracţionale, caracterizate uneori prin agresiuni armate asupra persoanelor şi bunurilor acestora, cererilor unor cetăţeni de a-şi asuma dreptul de apărare împotriva celor care le pun în pericol viaţa şi integritatea corporală, precum şi interesul general de punere sub control cât mai riguros al regimului armelor şi muniţiilor, se impune modificarea cadrului legislativ care reglementează acest domeniu.(...) În timpul anilor de carieră militară şi poliţienească persoanele menţionate au avut în dotare armament de luptă automat şi semiautomat cu muniţie de război folosit în misiune reale şi aplicaţii în trupe şi tehnică militară", explică deputatul liberal în expunerea de motive a proiectului. 

Guvernul nu susţine această propunere legislativă, motivând că "excluderea demnitarilor, magistraţilor şi a diplomaţilor de la obligativitatea absolvirii unui curs de instruire în vederea autorizării de procurare a armelor letale fără niciun fel de motivare sau de condiţionare referitoare la eventuala pregătire militară a acestora nu este justificată în niciun fel, astfel că soluţia normativă propusă poate fi criticabilă din punct de vedere constituţional". 

În punctul de vedere al Guvernului se arată că "aceste cursuri sunt necesare chiar şi pentru militari pe perioada cât sunt în activitate şi după trecerea în rezervă sau în retragere având în vedere că prin natura atribuţiilor de serviciu unii dintre aceştia nu au în dotare astfel de arme sau activităţile pe care le desfăşoară nu presupun instruiri teoretice şi practice cu periodicitatea necesară unei cunoaşteri aprofundate atât a caracteristicilor tehnice şi funcţionale ale armelor de foc letale, cât şi a legislaţiei armelor destinate uzului civil". 

Propunerea legislativă va fi dezbătută de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz

Sursă: Agerpres
Etichete: Senat guvern
Citește mai multe din Actualitate
» Citește mai multe din Actualitate
TOP articole