Constantin vine de la numele latinesc Constantinus, derivat de la Constantius, care vine, la rândul său din Constans, Constantis, atestat prima dată în secolul al II-lea si care însemna "constant, ferm".
În Apus sunt mai frecvente formele care vin de la Constantius, în timp ce-n răsărit s-a răspândit forma Constantin, mai ales după prestgiul Împăratului Constantin cel Mare.
Forma grecească pătrunde prin intermediar slav în română si numele e atestat încă de la sfârsitul secolului al 14-lea, alături de multe variante si derivate.
În Tara Românească avem: Coia, Coica, Constandin, Costea, Costinca. Costea e cel mai vechi, atestat din 1389.
În Moldova, în acte din vremea lui Stefan cel Mare, apar Costachi, Coste, Costin. De aici o multime de derivate, unele hipocoristice: Costache, Tache, Tăchel, Costel, Costică, Tică, Dinu, Dina, Dinică, Dincă. Multe au devenit între timp nume de familie.
E destul de frecvent si femininul Constanţa. Vine din forma Constantia şi are o bogăţie de derivate unele hipocoristice: Tantza, Tăntzica, Tăntzel, Tantzi.
Elena vine de la un nume grecesc. Elena e mama lui Constantin cel Mare sau sotia lui Menelaos în mitologia greacă, a cărei răpire a declanşat războiul troian. Femininul grecesc se pare că ar fi avut si-un corespondent masculin care a dispărut.
Elena era probabil la origine o divinitate a luminii. A fost emisă ipoteza că numele s-ar fi format în greacă pornind de la niste cuvinte care semantic au legătură cu lumina, căldura si strălucirea soarelui. Ganditi-vă că avem si in română multe cuvinte care contin formantul "helio-", care înseamnă "soare, lumină, radiatii solare, solar, însorit": heliofobie, helioterapie.
În credintele populare din Rasărit, Elena este considerată protectoarea împotriva focului, a tunetelor, fulgerelor si trăsnetelor.
Numele apare în documentele românesti încă din secolul al 15-lea si are numeroase variante: Ileana, Oleana, Lina, Ilena, Ilenuşa, Ilenuţa, Lenuţa, Ilinca, Ela. Ileana Cosânzeana e un personaj celebru in folclor.
Aceasta e pe scurt originea celor două nume, Constantin si Elena. Daca le purtati, e un privilegiu, sunt printre cele mai vechi si mai frumoase prenume românesti.