Specialiştii avertizează asupra faptului că doar un control de rutină poate depista cancerul de sân, iar boala, în stadiile incipiente, nu provoacă durere. Pentru depistarea precoce a cancerului mamar, fiecare femeie trebuie să facă o examinare mamografică sau ecografică în fiecare an.
Dr. Carmen Ciufu, medic primar radiologie şi imagistică medicală, spune că frecvenţa cancerului mamar creşte odată cu vârsta. „Riscul este mai mare la femeile de peste 50 ani şi care au intrat la menopauză. Femeile care au cel puţin două rude de gradul I cu cancer de sân sau de ovar, femeile care urmează tratamente hormonale timp îndelungat, femeile care au născut şi alăptat la vârste mai înaintate, femeile supraponderale şi obeze sunt mai predisupse să dezvolte cancer de sân“, precizează specialistul, potrivit adevarul.ro.
Medicul spune că boala apare și creşte în linişte, fără durere sau alte semne la început. În fazele mai avansate, apare un nodul vizibil sau palpabil la nivelul sânului sau axilei, modificarea de volum sau formei, creşterea sânului, modificarea aspectului pielii în “coajă de portocală”, roşeaţa pielii, retracţia sau secreţia mamelonului.