Antena 3 CNN Actualitate Social Semnele că un adolescent se gândește la suicid. Sfaturile unui psiholog pentru părinți

Semnele că un adolescent se gândește la suicid. Sfaturile unui psiholog pentru părinți

A.O.
3 minute de citit Publicat la 12:46 09 Ian 2025 Modificat la 13:01 09 Ian 2025

Psihologul Radu Leca a explicat la Antena 3 CNN care sunt schimbările comportamentale care le-ar putea indica părinților că adolescenții lor se gândesc la suicid. Inclusiv o schimbare a modului în care mănâncă ar putea fi un indicator că ceva este în neregulă. Psihologul i-a îndemnat pe părinți nu doar să fie atenți la copiii lor, dar mai ales și la ce consumă în mediul online. Navigarea nesupravegheată pe internet îi poate duce pe adolescenți la suicid. 

Psihologul a explicat că tinerii nu se trezesc dintr-o dată cu gânduri suicidare, ci ajung la această „soluție” finală pentru problemele lor din spațiul online. De asemenea, înainte să recurgă la acest gest, mulți adolescenți își amenință părinții că își vor face rău, lucru care nu trebuie ignorat sub nicio formă. 

„Această soluție, care nu vine din eter, ci din spațiul online, e folosită ca modalitate de răzbunare în cazul copiilor din Occident, debutul are loc în clipa în care apar primele amenințări. „Mă voi omorî”, „grijă mare nu îmi mai vorbi așa pentru că o să mă omor”, „nu ai ce să îmi faci este viața mea”, „fac ce vreau cu viața mea”, „dacă nu mă lași să fac ce vreau îmi fac rău”. 

Aceste amenințări de multe ori sunt precursoarele gestului de suicid. În mediul virtual acești copii descoperă entități, negative total, care le învață că modul acesta de amenințare a părinților are și rezultate. 

Ideile suicidare vin din jocurile pe care adolescenții le joacă în rețea, grupurile din care fac parte și evident bullyingul virtual”, a explicat psihologul la Antena 3 CNN. 

Schimbările comportamentale care nu trebuie ignorate

Terapeutul a spus că nicio schimbare în comportamentul adolescentului, de la cum mănâncă, la cum doarme și cum își gestionează emoțiile, nu trebuie ignorată de părinți. Mai mult, adulții trebuie să le câștige încredere copiilor fără amenințări sau presiuni, doar așa adolescenții se vor deschide în fața lor. 

„Avem nevoie ca părinții să se implice în mod activ în tot ceea ce înseamnă educația copiilor lor, orice formă de schimbare, psiho-emoțională, că vorbim de apariția insomniilor, a mâncatului compulsiv, consumului de zahăr în exces, un plâns care să apară deodată, noi ca părinți trebuie să ne întrebăm concret ce se întâmplă cu copilul, de unde vin aceste schimbări, printr-o metodologie simplă, dar corectă, în care copilul intră în discuție cu tutorele său fără amenințări, fără presiuni, copilul se va deschide.

Este arhicunoscut faptul că adolescentul este cel care spune „nu” la orice indiferent dacă este bine și va spune „da” la tot ce îl pune în pericol”, a spus Radu Leca. 

În cazul în care peste o depresie vine și un consum de droguri, cum ar fi fost în cazul adolescenților din Tulcea conform surselor Antena 3 CNN, pericolul unui suicid crește exponențial. 

„În cazul în care avem de-a face în acest caz și cu consum de droguri atunci problema va deveni extrem de mare. Pentru a obține aceste droguri, acești copii care nu muncesc, aveau nevoie de bani, iar acești bani pot fi făcuți în două feluri: ori făcând anumite lucruri rele, ori cerându-le bani părinților. Sper ca informația de dumneavoastră să nu se confirme”, a concluzionat psihologul. 

Telefonului copilului poate fi apelat 24/7

Specialiștii de la Organizația Mondială a Sănătății spun că sinuciderea este a doua cauză de deces în rândul adolescenților, în rândul copiilor dintre între 15 și 19 ani. Mai mult de atât, șapte din zece copii din România, cu vârste între 15 și 19 ani, spun că au trecut cel puțin o dată prin stări de depresie și anxietate. 

Copiii care simt nevoia să se destăinuie cuiva trebuie să știe că pot apela la telefonul copilului - 119 - și cu siguranță, la orice oră, un psiholog le va răspunde la telefon și va sta de vorbă cu ei. Copiii trebuie să știe că este importantă comunicarea și că la această vârstă orice problemă se poate rezolva dacă aleg să comunice.

 

Citește mai multe din Social
» Citește mai multe din Social
TOP articole