Antena 3 CNN Life Semne timpurii de demență care apar când citești | Medic neurolog: "Ochii au aceste sisteme de avetizare"

Semne timpurii de demență care apar când citești | Medic neurolog: "Ochii au aceste sisteme de avetizare"

Claudia Popovici
1 minut de citit Publicat la 14:00 19 Dec 2023 Modificat la 14:00 19 Dec 2023

Potrivit specialiștilor, conștientizarea simptomelor demenței în fază incipientă ne poate ajuta să câștigăm timp prețios pentru a interveni din timp.

În acest context, Bernadette Mossman, expert în demență și director de asistență medicală la Vida Healthcare, a împărtășit un semnal de alarmă care poate apărea în primele etape, chiar la persoanele care pot avea dificultăți de vedere, dar au în continuare ochii sănătoși.

Mai exact, acest semn timpuriu de demență poate fi observat atunci când citim ceva. 

"Un alt simptom mai puțin comun este pierderea bruscă a vederii, care poate fi cauzată de boala Alzheimer, un subtip de demență. În stadiile incipiente ale bolii, unii pot întâmpina dificultăți în a citi texte mici și, de asemenea, pot sări peste rânduri atunci când citesc”, a spus Mossman, potrivit Express, citat de dcmedical.ro.

Simptomul este cunoscut sub denumirea clinică de "privirea redusă" și alterează capacitatea oamenilor de a-și mișca ochii în mod normal, iar persoana în cauză ar putea să nu fie complet conștientă.

"Acest lucru poate fi observat de alții, deoarece poate însemna că individul pare că se holbează", a adăugat Mossman. În plus, expertul a împărtășit că acest semn poate să nu fie identificat la fel de "ușor" ca semne precum pierderea memoriei și confuzia.

Potrivit NHS, alte semne timpurii de demență care merită cunoscute includ:

  • Pierderea memoriei 
  • Dificultăți de concentrare
  • Dificultatea de a efectua sarcini zilnice familiare, cum ar fi confuzia cu privire la restul corect atunci când faceți cumpărături
  • Dificultatea de a urmări o conversație sau de a găsi cuvântul potrivit
  • Confuzie în ceea ce privește timpul și locul
  • Schimbări ale dispoziției

Serviciul de sănătate recomandă să vă adresați unui medic de familie "cât mai curând posibil" dacă vă îngrijorează problemele de memorie sau alte simptome ale afecțiunii cerebrale.

Citește mai multe din Life
» Citește mai multe din Life
TOP articole