Antena 3 CNN Adevăruri ascunse Semnele care arată că eşti manipulat, cu Lidia Fecioru: "Feriţi-vă de aceste persoane"

Semnele care arată că eşti manipulat, cu Lidia Fecioru: "Feriţi-vă de aceste persoane"

Bioenergoterapeutul Lidia Fecioru a dezvăluit, în cadrul emisiunii Adevăruri ascunse, care sunt semnele care indică faptul că eşti manipulat.

de Redacția Antena 3 CNN    |   

Manipularea este un subiect foarte la zi, din toate punctele de vedere. O să dăm câteva semne după care să ne ghidăm și să ne punem în gardă, pentru că așa funcționează viața.

Cunoscând aceste semne ne dăm seama atunci când cineva încearcă o tactică subtilă de a ne manipula, de a profita de noi din multe puncte de vedere sau de a te ține cumva într-un fel să nu ieșim în evidență.

Chestia asta se întâmplă de multe ori între colegi sau între prieteni cel mai des. Şi atunci ei găsesc tot felul de tertipuri de a se lega de multe chestii.

 Controlul excesiv 

Adică persoana care încearcă să manipuleze își dorește să controleze totul în jurul celorlalți. Și în cuplu se întâmplă chestia asta, manipulatorul dând senzația că îi pasă să nu greșești, să nu cumva să fii influențat din altă parte. Să nu cumva să ai și o altă informație, ci doar strict ce ți se bagă pe gât ca la curcan.

De multe ori le dă senzația că li se creează spațiu libertății de a face ce vor, dar în același timp este doar până aici. Adică ai voie, poți să faci chestia asta, dar numai până aici.

Criticile constante

Tot timpul și în cuplu, între prieteni şi peste tot există criticile constante. Că te-ai uitat colo, să nu te uiți colo și ai făcut așa și de ce ai râs și de ce n-ai râs și de ce ai plecat și de ce n-ai băut și de ce ai băut...etc. 

Chestia asta este o manipulare pentru că vrei să-l faci pe celălalt tot timpul să se simtă prost, să fie inferior. Criticile sunt pentru a manevra într-un fel persoana de lângă tine, de a-i face să nu mai aibă de încredere în ei. Şi atunci persoana manipulată nu mai face pași. Se creează o dependență. Şi ea, persoana manipulată, mereu întreabă: Tu ce zici? Cum ai face chestia asta?

Informațiile false

O persoană care își dorește să manipuleze îi va împărtăși celeilalte persoane informații false care sunt false cu bună știință. Adică știe că nu este adevărat. Lucrul ăsta pare că te face să fii naiv, credul. Ştii, am auzit că uite chestia asta... I s-a impregnat în subconștient chestia asta și cu cine ține va funcționa că se folosește de emoțiile celuilalt și tot timpul îi induce o stare de vinovăție, ca să se simte vinovat pe frică, anxietate, rușine.

Lipsa responsabilităţii în relație

Manipulatorii sunt foarte buni în ceea ce privește lipsa de responsabilitate. Niciodată nu este vina lor că s-a întâmplat ceva. I-am dat un sfat, l-am manipulat şi dacă s-a întâmplat, ce e vina mea? N-a fost alegerea ta? Cei care nu-și asumă niciodată nimic și tot timpul e cineva din jurul lor de vină.

Jocurile de putere

O persoană care te manipulează încearcă să stabilească un raport de forțe în care el sau ea deține controlul. Aici este jocul de putere, iar tu ești într-o poziție de subordonare sau slăbiciune, deci vulnerabil.

Promisiunile nerealiste

Atunci când cineva încearcă să te manevreze, face promisiuni mari și deșarte. Pentru că atunci când celălalt este pus în fața faptului împlinit sau într-o situație ălalalt întotdeauna spune: lasă că te ajut eu, nu e o problemă. Tu stai liniștită, bazează-te pe mine... Apoi te trezești că ești ca și singur..şi el a dispărut în neant. Asta cu promisiunile false se practică în multe situații.

Tratamentul tăcerii

Şi tăcerea este o formă de manipulare. De exemplu, când o persoană se uită la tine şi nu zice nimic. Când se întâmplă chestiile astea, raportul între oameni, familie, prieteni, cel care manipulează dă senzația asta şi tace ca tu să te simți undeva vinovat. Sau să-ți creeze o stare de vinovăție și de subordonare, de supunere. Atunci începi să nu mai faci nimic, să nu mai ai niciun fel de cuvânt de spus, nicio părere, pentru că ți-e frică că nu știi ce părere are celălalt.

 Ignoranța

Persoană care încearcă să te manipuleze se poate preface drept ignorant. Nu realizează niciodată că a greșit sau se face întotdeauna că regulile nu sunt pentru ei. Toate aceste lucruri o ajută să nu pară rău intenționată.  Știi? Tu faci cum vrei? Eu nu mă bag... Dar eu în locul tău aș face asta... 

Jocurile psihologice

Persoana care încearcă să manipuleze poate folosi tehnici subtile de manipulare psihologică, cum ar fi manipularea stării emoționale sau proiectarea propriei vinovăție asupra ta. Creează o stare de victimizare făcându-te pe tine vinovat că el e victimă. Remediul este să le spunem la revedere.

De foarte multe ori cei care au un prieten manipulator se duc şi cer sfaturi de la el, dar nu e bine. Noi trebuie să învățăm că atunci când avem o problemă trebuie să ne ducem la un specialist sau la un om care nu are de furcă cu viața noastră. Care nu are nicio implicare și s-ar putea uita la viața noastră ca un judecător.

Sfaturi te duci și ceri de la doctor despre cum să eviți un infarct. Sfaturi ceri de la un jurist despre cum să îți faci un contract, cum să citești un contract. Dar în rest, fiecare are dreptul să se ocupe de soarta lui. Sfaturi cerem de la specialiști, nu de la prieteni",  a spus bioenergoterapeutul Lidia Fecioru în emisiunea Adevăruri ascunse.

 

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile