Antena 3 CNN Externe Uniunea Europeană Semnal de alarmă de la Bruxelles. Impact hotărâtor pentru România

Semnal de alarmă de la Bruxelles. Impact hotărâtor pentru România

2 minute de citit Publicat la 10:09 21 Feb 2017 Modificat la 10:09 21 Feb 2017

În ultimele luni, la nivel european, au avut loc dezbateri despre viitorul UE, rolul său pe scena mondială și relația dintre instituții și cetățeni. 

Provocările politice, sociale, economice majore, printre care atacurile teroriste, fenomenul imigraționist sau avântul retoricii populiste concretizat în rezultate electorale destabilizatoare stau la baza acestor dezbateri. Liderii europeni discută o serie de măsuri care să consolideze proiectul european și să recâștige încrederea cetățenilor, mai ales în preajma aniversării a 60 de ani de la semnarea Tratatului de la Roma, notează DC News.

Impact major pentru România

Europarlamentara PSD Claudia Țapardel transmite de la Bruxelles că pentru România, succesiunea evenimentelor și negocierilor în plan internațional ar putea avea un impact hotărâtor asupra evoluției țării în raport cu celelalte state membre, iar liderii români au avut o serie de luări de poziție privind rolul României în familia europeană.

Claudia Țapardel, care este și membră în Comisia pentru Afaceri Constituționale, este printre cei care s-a pronunțat cel mai des cu privire la necesitatea unei reforme a Uniunii Europene și la întărirea cooperării dintre statele membre ca soluție la criza instituțională și politică din UE. ”Europa are nevoie la acest moment de o nouă viziune și de un nou model de guvernare, care să ne ajute să trecem peste criza economică și să ne apropie din nou de cetățenii pe care îi reprezentăm.” subliniază ea.

”O Europă slabă duce la dependența statelor membre față de puterile emergente”

”În spiritul dezbaterilor recente de la summit-ul Consiliului UE din Malta, trebuie să devină clar pentru noi toți faptul că puterea noastră rezultă tocmai din solidaritatea pe care o manifestăm între noi și față de cei din afara granițelor noastre; o Europă slabă nu va conduce decât la dependența statelor membre față de una sau mai multe dintre puterile emergente. Pe fondul unei situații geopolitice volatile în care vedem avansul unor țări cu valori diferite de cele ale Europei, dar și în contextul unei apatii generalizate față de democrație, trebuie să mergem înainte cu optimism și curaj, fără a face compromisuri la ceea ce definește Uniunea Europeană. Pentru România, continuarea integrării europene este cu atât mai importantă cu cât de abia am sărbătorit un deceniu de apartenență la familia europeană. Europa a însemnat în tot acest timp nu doar fonduri, ci și garanția că suntem sprijiniți în a ne atinge potențialul de dezvoltare economică și politică.” a atras atenția europarlamentara PSD.

Europa în două viteze, o adevărată amenințare

”Ultimele discuții din PE, în special cu privire la rapoartele lui Verhofstadt, Bresso și Brok, indică o preocupare reală față de momentul de cotitură în care ne aflăm și este necesar să continuăm aceste negocieri. Acestea fiind spuse, este important ca o astfel de revizuire a funcționării UE să nu se transforme într-un pretext de a împărți statele membre pe categorii și de a promova o integrare în două viteze, așa cum, din păcate, se întâmplă din ce în ce mai des. La baza proiectului european stă principiul de egalitate, ceea ce presupune că orice stat are aceleași drepturi și aceleași obligații. O Europă puternică va trebui să se bazeze pe cooperare și mai ales pe solidaritate, iar orice schimbare în direcția creării unei Europe în două viteze va eroda unitatea continentului nostru și va afecta relațiile noastre cu partenerii strategici.” a mai susținut Claudia Țapardel. 

Citește mai multe din Uniunea Europeană
» Citește mai multe din Uniunea Europeană
TOP articole