Antena 3 CNN Emisiuni Sfat de sănătate Semnalul de alarmă care indică un cancer pulmonar. Dr. Iorga: "Vocea îşi schimbă timbrul şi intensitatea"

Semnalul de alarmă care indică un cancer pulmonar. Dr. Iorga: "Vocea îşi schimbă timbrul şi intensitatea"

Andreea Cigolea
1 minut de citit Publicat la 10:59 22 Mar 2022 Modificat la 11:03 22 Mar 2022

"Cancerul bronho-pulmonar în momentul în care determină simptome, înseamnă că este deja într-un stadiu avansat. 

Fumatul fiind principalul factor declanşator, urmat de poluare, dar şi de expunerea la radon. În cazul poluări, mă refer la riscul de expunere în locuinţele noastre, pentru că radonul se produce în interiorul clădirilor. 

Expunerea la azbest, la gazele de eşapament de la motoarele diesel. Cei care lucrează în service-uri auto, ar trebui să folosească întotdeauna măsurile de protecţie a muncii, din cauza expunerii la aceste gaze", a spus medicul oncolog Polixenia Iorga, marţi, în cadrul rubricii Sfat de sănătate de la Antena 3.

Simptomele cancerului bronho-pulmonar

"Simptomele sunt variate. Cel mai frecvente sunt cele care par a fi o infecţie respiratorie, nu neapărat însoţită de febră. O tuse sau eventual o durere hemitoracică. 

Un alt simptom frecvent întâlnit este răguşeala. Vocea îşi schimbă timbrul şi intensitatea. Mai sunt şi oboseala, scăderea ponderală. 

În ce condiţii se vindecă un cancer bronho-pulmonar

Vindecarea este asigurarea de tratamentul chirurgical, dar pentru a prinde un stadiu vindecabil chirurgical, de obicei cancerul este diagnosticat cu ocazia investigaţiilor pentru alte afecţiuni. 

În stadiile 3-4 nu putem asigura vindecarea, din păcate. Se poate obţine o îmbunătăţire a vieţuirii pacientului. Adica, acesta făcând tratamentul, va trăi mai mult decât dacă nu ar face. Tratamentele pentru aceste stadii s-au schimbat în ultimii ani. Avem o varietate de tratamente.

Prevenţia cancerului de plămâni

De obicei, este un cancer al persoanelor de peste 50 de ani, dar există şi excepţii. În cazul excepţiilor, acolo probabil există o modificare genetică care a crescut susceptibilitatea de a dezvolta această patologie necaracteristică omului tânăr.", a mai spus oncologul.

Citește mai multe din Sfat de sănătate
» Citește mai multe din Sfat de sănătate
TOP articole