Trei zile au trecut de când cei doi muncitori au murit şi alţi patru au fost răniţi, dar nimeni nu poate spune cine e de vină pentru surparea malului de pământ din faţa Bibliotecii Naţionale.
Chiar dacă şantierul se află fix sub geamul ministrului Culturii, acesta spune că nu ştie ce fel de lucrări se făceau acolo. Nici Primăria Sectorului 3, cea care a contractat lucările, nu a dat lămuriri suficiente.
Alin Panait, administratorul firmei de construcţii, audiat de procurori
Chiar la această oră, poliţiştii fac mai multe audieri pentru a afla exact ce s-a întâmplat acolo.
Mădălin Boboc vine cu mai multe informaţii.
"Continuă audierile în cazul accidentului de pe şantierul de la Biblioteca Naţională şi asta pentru că de luni seară de când s-a întâmplat totul şi până astăzi, au apărut noi detalii în anchetă. În acest moment la audieri este Alin Panait, administratorul firmei de construcţii, de mai bine de două ore. Recent s-a descoperit faptul că acest şantier nu avea nici măcar o autorizaţie de construcţie, iar firma ar fi acţionat la ordinul verbal. Pentru acest lucru, membri USR-PLUS susţin faptul că şi primarul Sectorului 3, Robert Negoiţă ar trebui să vină în faţa anchetatorilor şi să dea explicaţi", a transmis reporterul Antena 3.
Primele declaraţii ale administratorului firmei de pe şantierul ilegal
Antena 3 a difuzat primele declaraţii ale administratorului firmei care lucra pe şantierul ilegal din Bucureşti
Acesta a fost audiat în umră cu puţin timp de procurori, după incidentul dramatic în care doi muncitori au murit îngropaţi de vii.
De asemenea, prefectul Capitalei, Alin Stoica (USR PLUS), a declarat joi, în exclusivitate la Antena 3, că şantierul nu era organizat cum trebuie.
"Niciun astfel de şantier nu ar trebui să existe fără autorizările şi asigurările necesare", a declarat Alin Stoica.
ITM: "Au fost încălcate regulile de securitate şi sănătate în muncă"
În acest caz, nu existau acei stâlpi de protecţie necesari în astfel de lucrări, spun reprezentanţii ITM.
"Dosarul original se va înainta către Parchetul de pe lângă Judecătoria sectorului 3. Aceasta este procedura cercetării.
Din ce au putut să constate colegii noştri la faţa locului, evenimentul nu s-ar fi putut întâmpla dacă erau asigurate, în totalitate, măsurile de sprijinire a malurilor", a declarat Constantin Bujor, inspector-şef la ITM Bucureşti, marţi, în exclusivitate la Antena 3.
"Pentru sprijinirea malurilor, articolul 349 din lege, Codul de Procedură Penală, prevede o sancţiune de la 5.000 - 10.000 lei.
Au fost încălcate regulile de securitate, sănătate în muncă din noul cod de procedură penală, se poate stabili o sancţiune de natură penală", a adăugat reprezentantul ITM.
Managerul firmei şi şeful de şantier au fost audiaţi de Poliţie şi este deschis un dosar pentru ucidere din cultpă, după moartea celor doi muncitori.
Acuzațiile muncitorilor de la Biblioteca Națională: Fără minimă protecție pe șantierul morții
Muncitorii acuză că ar fi fost obligați să muncească și atunci când termometrele au arătat 42 de grade.
Ancheta este încă la început, iar o primă neregulă ar fi aceea că malul de pământ nu a fost asigurat în timpul lucrărilor.
Anchetă şi dosar penal în cazul muncitorilor îngropaţi de vii
Anchetă şi dosar penal după tragedia din centrul Capitalei, unde doi muncitori au murit, iar alţi patru au ajuns la spital.
Un mal de pământ s-a surpat peste ei, în timp ce lucrau la consolidarea drumului de acces către Ministerul Culturii şi Biblioteca Naţională. Anchetatorii vor stabili pe cine vor chema la audieri în acest caz.
Muncitorii lucrau în zona Bibliotecii Naționale din București în momentul în care un mal de pământ s-a prăbușit peste ei.