Antena 3 CNN Externe Șeful cartelului mexican Sinaloa a fost arestat și se află în custodia americanilor. A fost prins și fiul lui "El Chapo" Guzman

Șeful cartelului mexican Sinaloa a fost arestat și se află în custodia americanilor. A fost prins și fiul lui "El Chapo" Guzman

de Redacția Antena 3 CNN    |   

Co-fondatorul și presupusul lider actual al cartelului mexican de droguri Sinaloa, Ismael "El Mayo" Zambada, a fost arestat și se află în custodia autorităților americane, relatează CNN.

Confirmarea vine de la Departamentul de Justiție al SUA.

Joaquin Guzman Lopez, fiul fostului lider Sinaloa, Joaquin "El Chapo" Guzman, a fost, la rândul său, arestat  și se află, de asemenea, în custodia autorităților federale americane, a declarat procurorul general al SUA, Merrick Garland.

Ambii suspecți sunt acuzați pentru conducerea operațiunilor cartelului, inclusiv a rețelelor de producție și trafic de fentanil, a adăugat Garland.

Cartelul Sinaloa, numit după statul mexican în care s-a format, este una dintre cele mai puternice grupări de traficanți de droguri din lume. Este "specializat" în traficul de fentanil, metamfetamină și heroină în Statele Unite.

În februarie anul curent, Zambada, unul dintre cei mai cunoscuți traficanți de droguri din istoria Mexicului, a fost acuzat de conspirație pentru fabricarea și distribuirea de substanțe care conțin fentanil, potrivit Departamentului de Justiție al SUA.

Din 1989 până în 2024, acest traficant a importat și distribuit cantități masive de narcotice, generând profituri de miliarde de dolari, conform actului de acuzare de la acel moment.

Potrivit procurorilor federali americani, Zambada a angajat persoane în vederea accesului la rute de transport și depozite pentru narcotice și a angajat, de asemenea, asasini plătiți, sau sicarios, pentru a efectua răpiri și crime în Mexic împotriva rivalilor care-i amenințau cartelul.

CNN mai amintește că "El Chapo", tatăl lui Guzman Lopez (foto următoare), a fost condamnat în 2018 de un juriu federal din Brooklyn la închisoare pe viață plus o pedeapsă suplimentară de 30 de ani.

Guzman-tatăl a fost arestat în 1993 în Guatemala și extrădat în Mexic, unde a fost condamnat în urma acuzațiilor de omucidere și trafic de droguri. A evadat în 2001, după ce i-ar fi mituit pe gardienii închisorii să îl scoată de acolo într-un camion cu rufe. 

"El Chapo" a fost arestat din nou în 2014 și a evadat iar. Guzman a fost arestat pentru a treia oară în 2016, apoi extrădat în Statele Unite.

Fiul lui Zambada a colaborat cu autoritățile americane după arestare

Vincente Zambada Niebla, fiul lui "El Mayo" Zambada, a fost condamnat în 2019 la 15 ani de detenție de către un judecător federal din Chicago.

Având o poziție înaltă în cartel, a fost arestat în Mexic în 2009 și extrădat în SUA în 2010, unde a fost încarcerat.

Vincente a început să coopereze cu guvernul american în 2011, iar procurorii confirmă că acesta a ajutat autoritățile SUA să îi vizeze pe membrii cartelului Sinaloa și pe cei ai unui cartel rival.

În baza acestor informații, au fost puși sub acuzare numeroși traficați și asociați ai acestora, amintește CNN.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile