Antena 3 CNN Actualitate Șefii super-agenției AMEPIP şi-au depus demisiile la Guvern. Comisia Europeană a dezvăluit nereguli la numirea lor

Șefii super-agenției AMEPIP şi-au depus demisiile la Guvern. Comisia Europeană a dezvăluit nereguli la numirea lor

de Redacția Antena 3 CNN    |   

Cei trei şefi ai Agenției de Monitorizare a Companiilor Publice (AMEPIP), Victor Moraru, Mihai Precup și Ciprian Cătălin Hojda și-au dat demisiile, marți, 16 iulie, urmând să fie organizată selecția pentru o nouă echipă managerială a instituției, transmite compania, în cadrul unui comunicat de presă. Decizia a fost luată la nivelul Guvernului, în urma unei cereri de la Comisia Europeană, care a criticat modul netransparent în care cei trei au preluat conducerea Agenției de Monitorizare a Companiilor Publice (AMEPIP)

În acest context, potrivit instituției, cei trei membri ai conducerii AMEPIP au luat această decizie atât pentru a menține relația de credibilitate între Guvernul României și instituțiile europene, cât și pentru a nu exista vreun risc cu privire la aprobarea cererii de plată numărul 3 din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) de către Comisia Europeană.

Un nou proces de selecție va fi organizat pentru alegerea și numirea unei noi conduceri. Coordonatele și mecanismul acestui proces de selecție sunt stabilite împreună cu reprezentanții Comisiei Europene și aprobate de Guvern prin Hotărârea nr. 617 din 2023 privind organizarea și funcționarea Agenției pentru Monitorizarea și Evaluarea Performanțelor Întreprinderilor Publice.

Acest act normativ a fost validat de Comisia Europeană, înainte de adoptare, în contextul consultărilor permanente pe care Guvernul României le are cu partenerii europeni în aplicarea Planului Național de Redresare și Reziliență.

Pentru a asigura continuitatea activității și funcționalitatea AMEPIP, ținând cont de perioada legală de preaviz și în condițiile organizării procesului de selecție pentru o nouă echipă managerială, conducerea interimară a instituției va fi asigurată de Ciprian Hojda", mai transmite instituția în comunicat. 

Agenția pentru Monitorizarea și Evaluarea Performanțelor Întreprinderilor Publice funcționează în subordinea Guvernului și în coordonarea prim-ministrului, prin Secretariatul General al Guvernului.

Cine este AMEPIP

AMEPIP are rolul de a elabora politica de proprietate a statului, care se aprobă prin lege, la propunerea Guvernului, de a coordona și monitoriza implementarea acțiunilor și politicilor de guvernanță corporativă la nivelul autorităților publice tutelare, respectiv de a aplica sancțiuni pentru abaterile identificate.

Prin operaționalizarea AMEPIP, România a făcut progrese în ceea ce privește guvernanța corporativă, domeniu în care Guvernul și-a asumat responsabilități atât prin Planul Național de Redresare și Reziliență, cât și prin procesul de aderarea la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică.

Subiecte în articol: AMEPIP Marcel Ciolacu
TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Obțin Marine le Pen și Jordan Bardella majoritatea absolută?