SUA au 'mari speranțe' că în Libia va fi format în curând un nou guvern în urma unui acord național, a afirmat James Clapper, directorul serviciilor de informații americane, în cadrul unei audieri în Comisia de Informații din Camera Reprezentanților.
Însă, în cadrul aceleiași audieri, șeful CIA John Brennan a recunoscut că, în practică, SUA urmează o politică dublă în Libia, unde este implicată atât în eforturile diplomatice de a aduce împreună cele două guverne libiene, autoproclamate și cu sedii în regiuni diferite, cât și în operațiuni de 'contraterorism' împotriva unui contingent tot mai numeros de militanți ai Statului Islamic.
Oficiali americani estimează acum că până la 4.000 de luptători străini au mers în Libia în taberele de antrenament ale Statului Islamic care s-au răspândit în întreaga țară, unde s-au alăturat sutelor sau miilor de libieni care luptă alături de această mișcare.
Oficiali americani recunosc în privat că eforturile de a aduce împreună facțiunile guvernamentale rivale avansează extrem de lent. Clapper a spus în cadrul audierii că facțiunile rivale însele sunt departe de a fi 'monolitice', chiar dacă până și liderii rivali sunt de acord că Statul Islamic reprezintă o amenințare majoră.
Deși eforturile diplomatice continuă, oficialii au mai spus în privat că SUA își vor continua cel mai probabil atacurile aeriene periodice împotriva presupușilor lideri ai Statului Islamic, cum a fost cel de la începutul lunii care l-a avut ca țintă pe un militant pe nume Noureddine Chouchane.
La audiere, Clapper și Brennan au discutat de asemenea și despre implicarea neîntreruptă a Rusiei în estul Ucrainei. Clapper a spus că Moscova consideră în continuare Ucraina ca fiind 'Mica Rusie'. El a mai precizat că Rusia va continua să susțină interesele separatiștilor în Ucraina.
Totuși, Brennan a adăugat că "există în continuare incertitudine în privința modului în care rușii înșiși vor ieși" din conflictul din Ucraina.